Tropikalny kurczak na Dzień Kobiet

9 marca 2011, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Ostro-słodkawy  kurczak z owocami tropikalnymi.

Czas : 1 godzina

Składniki :

  • 2 ćwiartki z kurczaka ( uda )
  • 1 puszka ,, Koktajl tropikalny ” ( papaya, guava , ananas )
  • 2 plastry gruszki
  • 3 łyżki oleju ( dałam z pestek winogron )
  • przyprawa Piri-Piri
  • pieprz kolorowy grubo mielony
  • papryka mielona słodka
  • Delikat czerwony
  • sól
  • makaron ryżowy nitki
  • natka pietruszki
  • 1/2 kostki bulionu drobiowego
  • 3/4 szklanki wody
  • 2 pomidory

Uda natrzeć Delikatem , papryką, przyprawą Piri_Piri ( ok 1/4 łyżeczki ) i zostawić na 30 minut w lodówce. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć uda na rumiano z obu stron uda bez tłuszczu przełożyć do szerokiego garnka. Odcedzić owoce z puszki wlewając zalewę do kurczaka. Dolać wodę – dodać kostkę bulionową .Owoce wrzucić na pozostały na patelni tłuszcz i smażyć 5 minut doprawiając na ostro przyprawami. Kurczaka dusić ok 45 minut. Płyn powinien odparować o połowę .Przełożyć do garnka z kurczakiem połowę owoców i dusić 15 minut. Podgrzać pozostałe owoce . W osobnym garnuszku zagotować wodę ze szczyptą soli  i wrzucić do niej makaron ryżowy. Przykryć i zostawić na 5 minut. Wydrążyć pomidory. Odcedzić makaron .

Podawać obkładając uda owocami z patelni z kawałkiem miękkiej gruszki i pomidorami napełnionymi makaronem ryżowym. Sos zmiksować w malakserze – doprawić do smaku i podać osobno .

A czemu dodatkowo gruszka – po prostu pasował mi smak gruszki do pikantnego sosu- może nie musi być.

file1299654899