Tort z kotletów mielonych i puree
Pomysł na wykorzystanie kotletów mielonych których usmażyło się za dużo .Inspirowałam się angielskim Cottage pie .
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
2 kotlety mielone
4 ziemniaki
3 łyżki masła
3 łyżki mleka
15 dag fasolki szparagowej ugotowanej
1 duża marchewka ugotowana
5 dag sera cheddar utartego
2 łyżki oleju z pestek winogron
2 jajka
sól
pieprz
maggi
bułka tarta
szczypiorek
Na patelni rozgrzać masło( 1 łyżka ) z olejem i podsmażyć pokrojoną w kawałki fasolkę , marchew krojoną w kostkę i rozkruszone kotlety. Doprawić do smaku .Zostawić do ostygnięcia . Wbić roztrzepane jajka i zmieszać masę .Ziemniaki ugotować i zrobić z nich puree z mlekiem i masłem ( 2 łyżki ) i z utartym serem. Wysmarować malutkie tortownice ( lub foremkę do zapiekania ) masłem i wysypać bułką tartą .Włożyć mięso , a na wierzch puree . Wstawić do piekarnika .Ustawić temperaturę na 200 * C . Zapiekać 45 minut aż ziemniaki będą na wierzchu rumiane . Wyjąć . Kroić w ćwiartki jak tort- posypać wierzch drobno krojonym szczypiorkiem . Podać do tego sos ( np. grzybowy ) i zestaw surówek.
Jak mamy puree ziemniaczane z poprzedniego dnia to czas nam się skraca . Ja użyłam gotowanej marchewki i fasolki bo miałam marchew z rosołu a fasolkę robiłam jako dodatek do II dania . Ale można ugotować garść mrożonki warzywnej na zupę i dobrze odcedzić . Ważne by między mięsem było trochę warzyw .
Z tych składników wychodzą 3 porcje .