Tort urodzinowy
Składniki
- Biszkopt :
- 7 jajek,
- 7 łyżek gorącej wody,
- 7 czubatych łyżek cukru kryształu,
- 1 paczka cukru waniliowego-16 gram,
- 7 czubatych łyżek mąki pszennej (można dać 5 łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, lub tylko samą pszenną),
- zapach śmietankowy-parę kropli,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dodatkowo na krem i ozdoby :
- 3 torebki gotowych kremów do tortów firmy „Gellwe”-gotowe w 5 minut, każdy inny rodzaj, np. waniliowy, czekoladowy, toffi lub inne, według uznania.
- (podaję link do rodzajów tych kremów http://www.gellwe.pl/produkty/gellwe-linia-klasyczna/dodatki-do-pieczenia/kremy-do-ciast-i-tortow),
- wiórki kokosowe 10 dag + 1 czubata łyżka cukru kryształu- do posypania wierzchu i boków tortu,
- 1 paczka czekoladowych ziarenek kawy „Dr. Oetker-a”.
Ten tort upiekłam na 20-te urodziny kuzynki. Wszystkim smakował. Podaję Wam przepis do wypróbowania.
Etapy przygotowania
BISZKOPT :
Upiec wysoki biszkopt według swojego przepisu na biszkopt (każdy piecze go inaczej, a ja podam mój) w standardowej tortownicy o średnicy 26 cm.
Ubić całe jajka z cukrem kryształem i waniliowym, dodając stopniowo wodę, przesianą mąkę, proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać w 1 stronę podbierając ciasto od spodu do góry, ruchem kołowym.
Masa musi być puszysta i kremowa wlać na blachę.
Zanim wleję ciasto na blachę, to wykładam spód tortownicy papierem śniadaniowym, a boków niczym nie smaruję i nie posypuję.
Biszkopt piec (najlepiej poprzedniego dnia) w temperaturze 180 stopni C przez 35 minut na termoobiegu lub grzałce górnej i dolnej, to zależy od pieca elektryczno-gazowego, która funkcja jest lepsza.
Po upieczeniu zaraz obrócić biszkopt do góry dnem na jakimś naczyniu, by nie opadło.
Gdy wystygnie wyjąć go delikatnie z tortownicy i przekroić na 3 równe części za pomocą nitki lub ostrego, długiego noża.
KREMY :
Zrobić 3 kremy z paczki, z firmy „Gellwe” wg. przepisu z opakowania.
SPORZĄDZANIE TORTU :
Na spodnią cześć nanieść krem czekoladowy, wyrównać i nakryć drugim kawałkiem biszkoptu, potem drugi kawałek biszkoptu posmarować kremem waniliowym, wyrównać i nakryć trzecim kawałkiem biszkoptu, a na na wierzch wyłożyć krem toffi i wyrównać.
Posmarować też tym samym kremem dokładnie boki tortu.
Uprażyć na wolnym ogniu, ciągle mieszając 10 dag. wiórków kokosowych na złoty kolor z 1 łyżką cukru kryształu, by posypać nim boki i wierzch tortu.
Na wierzchu ozdobić tort czekoladowymi ziarenkami kawy (na każdą porcję po 3 ziarenka, tak jak na zdjęciu) lub według własnej inwencji twórczej.
Można też wierzch tortu ozdobić kremem, który pozostał z przekładania biszkoptu, zamiast posypywania prażonymi wiórkami kokosowymi.
Tort wstawić do lodówki na parę godzin.