Truskawkowy torcik z mascarpone dla najmłodszych!

22 lipca 2019, dodał: czekoladka
Artykuł zewnętrzny

W tym sezonie wyjątkowo dorodne i słodkie truskawki, aż proszą się aby je wykorzystać do pysznych ciast i deserów. Ten truskawkowy torcik autorstwa naszej czytelniczki Czekoladki jest prosty w wykonaniu, puszysty i na pewno zasmakuje najmłodszym pociechom.  Wykorzystujemy te owoce jak najczęściej do naszych wypieków, ale głównie serwujemy je w wersji surowej bo takie są najzdrowsze i zachowują wszystkie cenne składniki i minerały.

 

 

BISZKOPT: 5 jajek, 3/4 szkl. cukru, szkl. mąki, szkl. mąki ziemniaczanej, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, skórka z cytryny.

Białka ubić, dodawać po 1 żółtku. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem. Dodać skórkę z cytryny. Przełożyć na blaszkę o wym. 37x42cm. Piec ok. 15-20 min w temp. 225st. Przekroić wzdłuż i jedną połowę ciasta wyłożyć na ściereczkę i zrolować.

MASA: 1/2 kg serka mascarpone, 1/2 kg twarogu, 200ml śmietanki kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, sok z cytryny, 15 łyżek cukru, cukier waniliowy, 3 łyżki cukru pudru, 40 dag konfitury truskawkowej, 40 dag truskawek (mogą być mrożone).

Żelatynę zmieszać z odrobiną zimnej wody, rozpuścić na parze. Twaróg zemleć, dodać serek mascarpone, sok oraz cukier i cukier waniliowy. Dodać żelatynę. Truskawki umyć, osączyć na sicie, rozgnieść widelcem i dodać do masy. Kremówkę ubić z pudrem, dodać do kremu. Zrolowany biszkopt rozwinąć, posmarować połową konfitury, ponownie zrolować i pokroić w plasterki, wyłożyć nimi dno tortownicy. Wyłożyć 2/3 kremu. Z drugiego kawałka ciasta wyciąć krążek, którym należy przykryć krem, lekko docisnąć. Posmarować resztą konfitury. Wierzch i boki ciasta posmarować pozostałym kremem. Udekorować świeżymi truskawkami. Dobrze schłodzić.

Pyszne truskawki na poprawę humoru:)