Tort jogurtowy z wiśniami

7 lipca 2012, dodał: milagro
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

2 jajka

18 dkg cukru

1 torebka cukru waniliowego

40 dkg kremówki

szczypta soli

po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej

szczypta proszku do pieczenia

2 łyżki mielonych migdałów

50 dkg jogurtu

5 łyżeczek żelatyny

4 łyżki soku z cytryny

4 łyżki  grubo posiekanych migdałów

1 słoik (720 ml) wiśni z kompotu

1 galaretka wiśniowa

Przygotowanie:

Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę soli. Następnie ubij je mikserem i wsypując powoli połowę cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wsyp proszek do pieczenia.. Dodaj zmielone migdały i całość wymieszaj. Przelej masę do wyłożonej pergaminem tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Piecz 20 min.

W międzyczasie żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść podgrzewając na słabym gazie. Jogurt wymieszaj z sokiem cytrynowym i pozostałym cukrem. Połącz z rozpuszczoną żelatyną i odstaw do schłodzenia. Kremówkę ubij na sztywno. Odmierz 1/3 z  bitej śmietany, a pozostałą dodaj do tężejącej masy jogurtowej. Krem rozsmaruj na przygotowanym spodzie biszkoptowym. Schłódź całość w lodówce.

Wiśnie ze słoika wraz z kompotem przełóż do rondla i zagotuj. Wsyp galaretkę i rozpuść ją. Odstaw do przestudzenia. Na stężałej warstwie kremu rozsmaruj masę wiśniową. Odłożona wcześniej śmietanę przełóż do szprycy i za jej pomocą udekoruj wierzch. Posyp go też posiekanymi migdałami.