Tort jogurtowy z wiśniami
Składniki:
2 jajka
18 dkg cukru
1 torebka cukru waniliowego
40 dkg kremówki
szczypta soli
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
szczypta proszku do pieczenia
2 łyżki mielonych migdałów
50 dkg jogurtu
5 łyżeczek żelatyny
4 łyżki soku z cytryny
4 łyżki grubo posiekanych migdałów
1 słoik (720 ml) wiśni z kompotu
1 galaretka wiśniowa
Przygotowanie:
Oddziel żółtka od białek. Do białek wsyp szczyptę soli. Następnie ubij je mikserem i wsypując powoli połowę cukru i cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz wsyp proszek do pieczenia.. Dodaj zmielone migdały i całość wymieszaj. Przelej masę do wyłożonej pergaminem tortownicy i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni. Piecz 20 min.
W międzyczasie żelatynę zalej kilkoma łyżkami zimnej wody, a gdy spęcznieje, rozpuść podgrzewając na słabym gazie. Jogurt wymieszaj z sokiem cytrynowym i pozostałym cukrem. Połącz z rozpuszczoną żelatyną i odstaw do schłodzenia. Kremówkę ubij na sztywno. Odmierz 1/3 z bitej śmietany, a pozostałą dodaj do tężejącej masy jogurtowej. Krem rozsmaruj na przygotowanym spodzie biszkoptowym. Schłódź całość w lodówce.
Wiśnie ze słoika wraz z kompotem przełóż do rondla i zagotuj. Wsyp galaretkę i rozpuść ją. Odstaw do przestudzenia. Na stężałej warstwie kremu rozsmaruj masę wiśniową. Odłożona wcześniej śmietanę przełóż do szprycy i za jej pomocą udekoruj wierzch. Posyp go też posiekanymi migdałami.