Top 11 owoców na odporność – jak wzmocnić układ immunologiczny osób dorosłych
Zabrzmi to trochę strasznie, ale w obecnej sytuacji odczuwamy niepokój mając komuś powiedzieć że jesteśmy przeziębieni, że coś łamie w kościach. A już gorączka to temat tabu! Nieco to śmieszne, a z drugiej strony mało zabawne. Nie dość, że mamy ograniczenia w dostępie do służby zdrowia, to żyjemy ze świadomością, że choroby grypopodobne zostaną uznane za tego nieszczęsnego wirusa, który zastopował naszą gospodarkę i wywrócił nasze funkcjonowanie do góry nogami. I chociaż nie jestem lekarzem z własnego doświadczenia wiem, że takie choroby atakują zwłaszcza osoby z obniżoną odpornością. W tym gronie mamy oczywiście naszych seniorów, czy ludzi chorujących przewlekle. Więc swoją uwagę musimy skupić właśnie na wzmocnieniu odporności.
Jeśli macie zamiar wybrać się do apteki po na odporność, to koniecznie się wstrzymacie i przeczytajcie dlaczego naturalne sposoby na wzmocnienie organizmu są lepsze. Jest ich naprawdę wiele i chociaż dzisiaj skupię się na tych dobrych dla zdrowia owocach możecie zrobić jeszcze więcej dla poprawy samopoczucia, zdobycia energii i dania pozytywnego bodźca układowi odpornościowemu.
Kluczową rolę w wzmocnieniu odporności ma nasza dieta. Bez naturalnych składników i substancji mineralnych dostarczanych z pożywienia wyrządzamy sobie ogromną szkodę. Owoce poprzez zawarte w nich przeciwutleniacze naturalnie chronią i pobudzają nasz układ immunologiczny. Także zawarty w nich błonnik jest potrzeby dla prawidłowego funkcjonowania organizmu i pozbywania się szkodliwych zaległości. Czyści jak miotełka nasz organizm z chorobotwórczych toksyn i bakterii. Dodatkowo porcja świeżych warzyw to oczywiście bomba witamin i minerałów, a także antyoksydacyjna tarcza obronna.
Owoce podnoszące odporność
Maliny
Maliny to owoce z których powinniśmy być dumni. Są małe, pyszne, zawierają niewiele kalorii. Za to przynoszą wiele dobrego dla organizmu. Maliny można spożywać surowe, mrożone lub w postaci innych przetworów. Kto z nas nie ma soku malinowego i nie popija go zimą do herbatki?
Maliny zwierają sporo witaminy C, magnezu i błonnika pokarmowego. Dzięki zawartości witaminy C chroni organizm przed zachorowaniem, a w trakcie trwania choroby może skrócić jej czas. Owoce maliny sprawdzają się przy gorączkach. Działają napotnie obniżają ciepłotę ciała. Posiadają także działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.
Maliny są doskonałym źródłem witamin z grupy B, kwasu foliowego, miedzi oraz żelaza. Dzięki wysokiemu stężeniu kwasu elagowego oraz antocyjanów, kwasu galusowego, kwercetyny , cyjanidyny, katechin , pelargonidyny, kemferolu i kwasu salicylowego maliny posiadają niezwykle silne działanie antyoksydacyjne.
Maliny działają nie tylko wspomagająco na układ odpornościowy. Dzięki nim możemy skuteczniej walczyć z nadwagą i zadbać o stan skóry. Do najważniejszych korzyści wnikających z regularnego spożywania malin należą działanie antyoksydacyjne i przeciwnowotworowe, działanie przeciwmiażdżycowe , przeciwzapalne, przeciwwirusowe, napotne i przeciwgorączkowe.
Banany
Chociaż banany nie rosną w naszym klimacie, to te egzotyczne owoce zyskały u ans wielu zwolenników. Warto włączyć je do swojej codziennej diety ze względu nie tylko na smak, ale przede wszystkim na walory odżywcze i prozdrowotne.
Banany to głównie skarbnica błonnika. Zawierają tą dobrą, rozpuszczalną frakcję czyli pektyny, która nie tylko normuje pracę jelit, ale również stanowi doskonałą pożywkę dla mikroflory układu trawiennego.
Nie da się ukryć, że banany mogą być szybkim doładowaniem energetycznym ze względu na wysoki indeks glikemiczny. Oznacza to także, że osoby dbające o linię powinny raczej unikać tych owoców. Za to są wręcz wskazane dla ludzi aktywnych fizycznie jako błyskawiczny zastrzyk energii nawet w trakcie treningu.
Banany to także źródło witamin takich jak witamina E, witamina C oraz witaminy z grupy B, ale bogactwo potasu i magnezu. Słodka przekąska z banana pomoże pozbyć się obrzęków, wzmocni układ odpornościowy oraz układ naczyniowo – sercowy. Banan zastąpi apteczne elektrolity, niezbędne po dokuczliwych biegunkach czy wymiotach.
Warto dodać, że banany to także źródło cynku, który korzystnie wpływa na funkcjonowanie wielu narządów. Wpływa korzystnie na wzrok oraz poprawia wygląd skóry i paznokci. Zawarte w bananach antyoksydanty walczą z niekorzystnym wpływem środowiska na skórę. Zaś magnez koi nerwy i poprawia samopoczucie.
Żurawina
Żurawina to owoc, którego nie mogło zabraknąć w moim zestawieniu. My kobiety szczególnie znamy dyskomfort związany z chorobami pęcherza. To właśnie kwas benzoesowy zawarty w owocach żurawiny jest niezwykle skuteczny w walce z zapaleniem pęcherza. Natomiast kwas cytrynowy zapobiega powstawianiu kamicy nerkowej.
Żurawina może być także doskonałym sprzymierzeńcem w walce z chorobami dziąseł, a także przeciwdziała powstawaniu wrzodów żołądka dzięki właściwościom bakteriobójczym.
Żurawina jest niezwykle bogata w witaminę C , która w połączeniu ze związkami z grupy proantycajntów posiada silne działanie przeciwrodnikowe. Dzięki temu może zapobiegać powstawianiu chorób nowotworowych. W połączeniu z flawonoidami dba również o prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Ponadto w żurawinie znaleźć można witaminę A oraz witaminy z grupy B. Dzięki takiemu składowi żurawina to także owoc wzmacniający odporność.
Cytrusy
Jeśli mowa o odporności to od razu nasuwają się na myśl cytrusy, które są bogate w witaminę C, która w połączeniu z bioflawonoidami dodatkowo uszczelnia naczynia krwionośne. Zawarty w cytrusach błonnik przyspiesza przemianę materii, zaś pektyny regulują poziom cholesterolu we krwi. Zwartość potasu chroni przed wysokim ciśnieniem.
Zarówno cytrusy jak i inne owoce bogate w witaminę C chroni przed zapaleniem wielostawowym. Cytryny pobudzają procesy trawienne i sprzyjają oczyszczaniu organizmu oraz chudnięciu. Dzięki zawartości limonenu wykazuje działanie przeciwnowotworowe. Zawarte w cytrynach fitoncydy pomagają niszczyć drobnoustroje, dzięki czemu są pomocne m.in. w leczeniu anginy.
Amalaki Himalaya
Amalaki, powszechnie znany jako indyjski agrest, jest terminem używanym w ajurwedyjskim zastosowaniu leczniczym owoców drzewa Amla. To jedna z najważniejszych roślin leczniczych w tradycji indyjskiej. Roślina jest powszechnie dostępna w całym tropikalnym i subtropikalnym regionie Indii. Od stuleci owoc amalaki stosowany jest w medycynie ajurwedyjskiej jako środek najbardziej skuteczny dla utrzymania dobrego stanu zdrowia, ogólnej regeneracji oraz wzmocnienia odporności.
Zawarta w amalaki bardzo duża ilość przeciwutleniaczy i witaminy C (do 720 mg na 100 g świeżej masy i do 900 mg na 100 g wyciśniętego soku, czyli ok. dwadzieścia razy więcej niż pomarańcza), skutecznie wspomaga system immunologiczny oraz oczyszczanie organizmu z wolnych rodników, a także silnie stymuluje układ odpornościowy i odżywia tkanki ciała
Gruszki
Gruszki na odporność? Ależ owszem i to nie tylko. Sama zgłębiają temat zaskoczona jestem pozytywnie ile dobrego może przynieść codzienne sięganie po ten owoc.
Już w starożytności dostrzeżono właściwości gruszek. Spożywano je na surowo, w formie herbatki bądź też pieczone i smażone. To panaceum nie tylko na przeziębienie, gorączkę czy kaszel, ale również pomaga przy dolegliwościach trawiennych, wspomaga pracę mózgu i tarczycy, zapobiega osteoporozie.
Gruszki zawierają potas, który pomaga uregulować ciśnienie krwi, dba o serce i chroni przed udarami. Natomiast dzięki zawartości silnych antyoksydantów w postaci witamin A, C i E gruszki pomagają opóźnić oznaki starzenia oraz poprawiają samopoczucie. Redukują także ryzyko wystąpienia nowotworów.
Duża zawartość błonnika znajdującego się w gruszkach wspomagają pracę układu pokarmowego. Gruszki stymulują metabolizm dzięki zawartych w nich kwasach owocowych. Stanowią naturalny środek poprawiający apetyt.
Gruszki pomogą młodzieży pozbyć się trądziku, zaś seniorom poprawią pamięć.
Jabłka
Jabłka są u nas bardzo popularnymi i dostępnymi owocami. Mamy do wyboru wiele odmian, które bezpiecznie przechowamy nawet do zimy w piwnicy. Z innych warto wykonać domowe soki i przetwory. Większość z nas bardzo lubi te owoce, ale mało wie o ich właściwościach.
Jabłka zawierają witaminę K, witaminę C, witaminę B2, witaminę B6, witaminę A, Witaminę E, Witaminę B1, kwas foliowy, kwas pantotenowy, potas , magnez, żelazo, wapń, magnez , fosfor, miedź, polifenole oraz pektyny. Pamiętajcie, że najwięcej tych dobroci znajduje się w skórce. Dlatego warto wybierać te odmiany jabłek, które można jeść w całości.
Spożywanie jabłek świetnie buduje odporność organizmu dzięki działaniu prebiotycznemu, a także przeciwzapalnemu i chroniącemu przed wolnymi rodnikami.
Jabłka sprzyjają również dbaniu o piękny uśmiech, gdyż hamują rozwój próchnicy. Pektyny zatarte w jabłkach wyłapują toksyny oraz metale ciężkie i zapobiegają zatruciom organizmu. Jabłka to także sprzymierzeniec osób chorych na astmę. Przeciwutleniacze znajdujące się w jabłkach mają także korzystny wpływ na stan skóry oraz dbają narząd wzorku.
Dla tych, którzy dbają o sylwetkę jabłka niewątpliwie także są wskazane. Pektyny zawarte w jabłkach sprawiają, że czujemy się syci , zmniejszają głód i dzięki temu zapobiegają podjadania między posiłkami.
Jabłka zmniejszają również występowanie ryzyka chorób neurodegeneracyjnych typu Alzheimer czy Parkinson. Pomagają w profilaktyce i leczeniu cukrzycy typu II. Jabłka posiadają działanie przeciwmiażdżycowe, oddziaływają pozytywnie na czynność płuc oraz pomagają odkwasić organizm., działają moczopędnie. Rozgotowany miąższ jabłek pomoże w niestrawności i wrzodach.
Aronia
Aronia to owoce o specyficznym cierpkawym smaku. Mimo to warto zaopatrzyć się w przetwory z aronii i korzystać z ich dobroczynnych właściwości przez cały rok. Wspomagać się możemy domową nalewką, sokiem czy herbatką. W aronii oprócz wielu antyoksydantów znajdują się także garbniki, witaminy C, B2, B6, E, PP, składniki. mineralne. Aronia to bogactwo antyoksydacyjnych polifenoli. Oprócz wzmocnienia odporności łagodnie uspokaja, działa przeciwmiażdżycowo, obniża ciśnienie i poziom złego cholesterolu.
Do innych właściwości aronii zaliczyć należy walkę ze zbędnymi kilogramami. Skutecznie oczyszcza organizm i pomaga nabrać odporności, którą często tracimy podczas zwłaszcza wymagającej diety.
Owoce aronii łagodzą skutki chemio i radioterapii. Warto po nie sięgać jeśli dbamy o wzrok i dużo spędzamy przed monitorem komputera. Aronia obniża także poziom cukru we krwi, działa przeciwstarzeniowo, łagodzi wrzody żołądka i dba o układ nerwowy.
Awokado
Awokado to owoc wypełniony zdrowym tłuszczem, więc wcale nie muszą się go obawiać panie dbające o linie. Jest nie tylko smaczne, ale to prawdziwa skarbnica zdrowia. Dlatego jest zalecanym zamiennikiem masła zwłaszcza dla osób chorujących na miażdżycę i nadciśnienie
Awokado zwiera witaminy A, E, K, witaminy z grupy B . Jest również bogate w minerały takie jak potas, miedź, wapń, sód, magnez i fosfor. Zawiera także błonnik oraz pełnowartościowe białko. Ma w sobie także luteinę oraz zeaksantynę.
Awokado to niezbędny składnik zdrowej, zbilansowanej diety. Dzięki niewielkiej zawartości cukru jest odpowiednie dla cukrzyków. Także takie nerwuski jak ja powinny sięgać po awokado, gdyż dość duża zawartość magnezu pozwoli zminimalizować skutki stresu. Dzięki potasowi obniżymy ciśnienie krwi. Zaś zawarte w nim kwasy omega3 korzystnie wpłyną na serce. Kwas oleinowy obniża cholesterol i zmniejsza ryzyko nowotworów serca i prostaty. Luteina i zenaksyna działa nie tylko korzystnie na wzrok, ale posiada również działanie przeciwzapalne. Dzięki bogactwu składników, a jednocześnie ich łatwej przyswajalności awokado nadaje się świetnie dla osób przechodzących rekonwalescencję.
Czarna porzeczka
Czarna porzeczka to pożyteczny chociaż już nieco zapominany owoc. Coraz mniej osób decyduje się na ich uprawę w przydomowych ogródkach. Na działkach często nie są zbierane i korzystają z nich ptaki. Jednym słowem potencjał jaki drzemie w tym owocu się marnuje. Mało kto wie, że czarne porzeczki są bardziej obfite w witaminę C niż cytrusy. 100 gram tego owocu pokrywa bowiem aż 260 % zapotrzebowania organizmu na witaminę C. Te owoce mają naprawdę wiele zastosowań. Oprócz wspomagania leczenia górnych dróg oddechowych, pomagają także przy artretyzmie czy reumatyzmie.
Oprócz witaminy C w porzeczkach znajdują się także przydatne flawonoidy, które m.in hamują rozwój chorób nowotworowych, obniżają poziom cholesterolu we krwi, przeciwdziałają miażdżycy oraz stabilizują ciśnienie.
W czarnych porzeczkach znajdują się również antycyjanty, które działają antybakteryjnie. Natomiast znajdująca się w owocach rutyna ułatwia wchłanianie się witaminy C, uszczelnia naczynia krwionośne. Dodatkowo w porzeczkach znajduje się kwercyna o właściwościach moczopędnych i oczyszczających drogi moczowe. Kwasy fenolowe działają przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo i przeciwzapalnie oraz hamują rozwój bakterii i grzybów. Z pozytywnych skutków zajadania się czarnymi porzeczkami wyliczyć można jeszcze obniżenie cholesterolu i poziomu cukru we krwi i dzięki dużej zawartości witaminy A wspomaganie pracy narządu wzorku.
Orzechy
Zwłaszcza zimą lubimy sięgać po smaczne, chrupiące orzechy. Ta zdrowa, naturalna przekąska ma też całkiem sporo dobroczynnych właściwości. Najczęściej podskubujemy orzechy laskowe i włoskie. Są również fani fistaszków, czy orzechów nerkowca lub pistacji.
Teraz właśnie rozpoczął się sezon na orzechy. O ile laskowe spotkać trudniej i są dużo droższe, to w wielu sadach pięknie obrodziły te włoskie. Dlatego tym bardziej warto korzystać z tego co jest po ręką i włączyć orzechy do swojego jadłospisu. Są ogólnie dostępne, niezbyt drogie i łatwe w przechowywaniu. Orzechy laskowe mogą niełuskane w przewiewnej torbie leżakować spokojnie do przyszłego sezonu. Chyba, że szybciej zdążycie je zjeść.
Orzechy włoskie pomagają obniżyć poziom cholesterolu, wykazują działanie przeciwzakrzepowe oraz korzystnie wpływają na pracę mózgu. Kwasy omega 3 zawarte w orzechach wspomagają leczenie astmy czy artretyzmu, chorób skóry. Natomiast arginina pomaga utrzymać elastyczność naczyń wieńcowych. Kwas elagowy natomiast podnosi odporność i wykazuje działanie przeciwnowotworowe.
Orzechy włoskie to także doskonałe źródło fosforu, witaminy B i E, oraz cynku. W orzechach włoskich występuje także żelazo, wapń, kwas foliowy, mangan, miedź, jod, potas, selen , wapń oraz błonnik. Orzechy są także bogate w pełnowartościowe białko.
Nie dajmy się grypie, przeziębieniom i innym paskudztwom, które próbują nas atakować. Porcja owoców dla zdrowia i urody każdego dnia będzie waszym sprzymierzeńcem.
zobacz również:
Dieta na poprawę odporności
Zielony koktajl z imbirem wzmacniający odporność
Cebula na odporność – co zawiera i jakie ma właściwości?
Syrop na wzmocnienie odporności