Test sosów do warzyw na ciepło Knorr | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Test sosów do warzyw na ciepło Knorr

24 listopada 2013, dodał: Moje Kucharzenie
Artykuł zewnętrzny

file1385297401

 

Przy współpracy z portalem Uroda i Zdrowie 
dostałam do testowania nowość firmy Knorr – 
sosy do warzyw na ciepło. 

Przez ostatnie tygodnie wypróbowaliśmy sosy:

  • do mieszanki warzyw
  • do brokułów i kalafiora
  • do szpinaku
  • do marchewki z groszkiem

Nowość firmy Knorr – sosy do warzyw na ciepło,  zaskoczyła mnie smakiem jak i składem proponowanych sosów. Uważam, że to świetny pomysł dla osób nie mających czasu na gotowanie. A ten dodatek świetnie się sprawdzi aby przyrządzić zdrową i smaczną porcję warzyw do obiadu.
Sosy są proste w przygotowaniu i znacznie zachęcają do jedzenia warzyw. U mnie niektóre pewnie zagoszczą na stałe. Skład również mają w porządku. Zawierają suszone zioła i co najważniejsze nie zawierają konserwantów i wzmacniaczy smaków. 

Oto propozycje w których wykorzystałam sosy do warzyw na ciepło:

1. Warzywa z patelni w sosie ziołowo-maślanym z kaszą gryczaną.

warzywa z patelni

Składniki na 2 porcje:
  • opakowanie mieszanki mrożonych warzyw na patelnię 750 g
  • 3 kiełbaski drobiowe (opcjonalnie)
  • łyżka masła
  • 1 szkl. kaszy gryczanej lub innej ulubionej
  • 1 op. sosu do warzyw na ciepło Knorr – do mieszanki warzyw

Kaszę ugotować zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Pokrojone w plasterki kiełbaski i warzywa wrzucić na patelnię, poddusić na maśle do miękkości. Doprawić sosem Knorr i dokładnie wymieszać. Podawać z ugotowaną kaszą. 

2. Grillowana pierś z kurczaka z brokułami i kalafiorem z ziemniaczanym puree

grillowana pierś

Składniki: 

  • po 300 g brokuła i kalafiora
  • sos do warzyw na ciepło Knorr – do brokułów i kalafiora
  • 100 ml gęstej śmietany 18%
  • ok. 400 g piersi z kurczaka 
  • ulubiona przyprawa do grillowania do kurczaka (u mnie była przyprawa do Gyrosa)


Pierś pokroić na kotlety i doprawić przyprawą. Grillować na małej ilości tłuszczu na patelni grillowej. Warzywa ugotować do miękkości. Sos wymieszać ze śmietaną i polać ugotowane warzywa, chwilę jeszcze poddusić. Podawać z grillowaną piersią i puree ziemniaczanym. 

Puree ziemniaczane: 

  • 500 g ziemniaków, pokrojonych na kawałki
  • sól do gotowania ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • ok. 1/2 szkl. mleka
  • szczypta gałki muszkatołowej 

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Dodać masło, szczyptę gałki muszkatołowej i trochę mleka. Ziemniaki utłuc. Jeśli będą zbyt suche dodawać mleko dokładnie mieszając do uzyskania odpowiedniej konsystencji ziemniaków (mają być w konsystencji jak gęsta śmietana).  

3. Tarta ze szpinakiem i wędzonym serem

tarta ze szpinakiem

Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki
  • 125 g masła lub margaryny
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

 

Mąkę posiekać z masłem, dodać sól i jajko. Szybko zagnieść, tylko do połączenia składników. Schłodzić w lodówce min. 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na okrąg o grubości ok. 0,5 cm i wyłożyć ciastem formę do tarty. Ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć fasolą lub grochem. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez 15 min. Po tym czasie zdjąć obciążenie i piec jeszcze 15-20 min. aż ciasto się zarumieni. Odstawić do ostudzenia.
 
 
Składniki na farsz:
  • ok. 500 g szpinaku mrożonego lub świeżego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 g twarogu wędzonego (użyłam Pilos z Lidl)
  • sos do warzyw na ciepło Knorr – do szpinaku
  • 100 ml śmietany 18%
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 25 g startego lub posiekanego żółtego sera

 

Cebulę posiekać i dusić na maśle do zeszklenia. Dodać posiekany czosnek i chwilę go podsmażyć. Dodać szpinak i dusić, aż woda odparuje. Szpinak odstawić do przestudzenia. Śmietanę wymieszać z jajkami, sosem do szpinaku Knorr, gałką muszkatołową i serem wędzonym. Wymieszać z ostudzonym szpinakiem i wyłożyć na spód tarty. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez ok. 30 minut. 10 min. przed końcem pieczenia posypać serem żółtym. Wszystkie sosy bardzo nam smakowały i na pewno będą stałym dodatkiem do naszych potraw. Sosy znacznie poprawiają, wzbogacają smak warzyw i zachęcają do spożywania ich częściej. Co najważniejsze są bez konserwantów i wzmacniaczy smaku, a składają się z dobrze dobranej mieszanki ziół. Sposód przygotowania jest bardzo prosty i szczegółowo zilustrowany na każdym opakowaniu.

Testowała:

 

Lidia – Jestem żoną, gospodynią domu i pasjonatem kucharzenia od wielu lat. Od niedawna postanowiłam podzielić się z całym światem moim kuchennym doświadczeniem.
Prowadzi bloga: http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tabletka "po" od 15 roku życia
Dla mnie seks 15 latki jest czymś niepojętym, przeraża mnie to! ale teraz...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Będąc w związku trzeba wręcz należy rozmawiać. Nie tylko o problemach, bo te bardzo...
Podwyżka renty socjalnej
Uważam, że skutki podniesienia renty socjalnej będą korzystne społecznie. Grupa osób najbardziej w...
Złomowanie auta
Też tak myślę, że dzisiaj każdy patrzy gdzie kupić coś taniej tym bardziej...