Tęczowa Baba Wielkanocna

22 kwietnia 2011, dodał: eva45
Artykuł zewnętrzny

składniki:

4 jajka
1 szkl mąki
1 szkl cukru
1 cukier waniliowy
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
¼ kostki masła lub margaryny
zapach śmietankowy
barwniki spożywcze

Całe jajka utrzeć z cukrem, następnie dodawać mąki z proszkiem do pieczenia a na końcu rozpuszczane masło oraz zapach śmietankowy. Ciasto podzielić na 3 części. Do każdej dodać inny barwnik. Wlewać do wysmarowanej i posypanej tartą bułką formy na babę najpierw kolor żółty, potem zielony i następnie czerwony i znów powtórzyć kolejkę. Robi się tak samo jak zebrę. Piec 40 minut. Babka wychodzi  kolorowa jak tęcza. Bardzo świąteczna i wiosenna.

Po wystygnięciu polać lukrem.

Lukier:

cukier puder 1 szkl
woda gorąca
kolorowe barwniki spożywcze
sok z ½ limonki
Cukier wsypujemy do miski i dolewamy po łyżce wrzątek, szybko mieszamy i znowu dolewamy. Dodajemy sok z połowy limonki wtedy lukier nie będzie taki słodki.

Cukier musi się rozpuścić w wodzie.
Lukier ma mieć taką konsystencję, żeby można było nim dekorować ciastka.

Na końcu podzielić i dodać barwniki.

file1268467898



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz