Tę zupę z cukinii robię przez całe lato. Najlepiej smakuje z pajdą chleba

5 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Jeśli lubisz cukinię, mam dla Ciebie nowy, osobiście przetestowany przepis! To super prosta receptura na zupę cukiniową z koperkiem, bazylią i jogurtem. Całość posypana jest smażoną cukinią, cebulą i kukurydzą. Można jeść ją na zimno lub na gorąco. Idealny przepis na lato.

Muszę przyznać, że jednym z powodów, dla których uwielbiam ten przepis, jest to, że wykorzystuje się w nim bardzo dużo cukinii.  Jest to zatem świetny sposób na wykorzystanie tych olbrzymich cukinii, które nam przerosły i nie nadają się do sałatki lub pieczenia, ponieważ konsystencja może być miękka i gąbczasta. W przypadku tej zupy konsystencja cukinii nie ma wpływu na efekt końcowy. Osobiście testowałam przepis zarówno z cukinią normalnej wielkości, jak i z przerośniętą cukinią i zupa była świetna w obu przypadkach.

zupa z cukinii

 

Ta zupa jest również zaskakująco sycąca. Najlepiej smakuje z chlebem pełnoziarnistym jako dodatkiem. Tę zupę możemy podawać zarówno schłodzoną, jak i ciepłą, co także jest jej ogromną zaletą. Smażone warzywne dodatki do tej zupy nie tylko podnoszą jej smak, sprawiając, że wydaje się wyjątkowa, ale także jest przyjemna dla tych, którzy nie lubią całkowicie gładkiej zupy. Chrupiąca, delikatna kukurydza i cukinia naprawdę nadają przyjemną konsystencję końcowemu daniu.

Co warto wiedzieć o cukinii?

Cukinia zawiera wiele składników odżywczych. W rezultacie włączenie jej do letniej diety może przynieść szereg korzyści zdrowotnych. Chociaż cukinia jest często uważana za warzywo, z botanicznego punktu widzenia jest klasyfikowana jako owoc. Występuje również w kilku odmianach o barwie od ciemnożółtej do ciemnozielonej. Cukinia żółta jest zdecydowanie bardziej delikatna i krucha.

Cukinia jest bogata w kilka witamin, minerałów i innych korzystnych związków roślinnych. W szczególności bogata zawartość witaminy A może wspierać wzrok i układ odpornościowy. Surowa cukinia ma podobny profil odżywczy jak gotowana cukinia, ale zawiera mniej witaminy A i więcej witaminy C , składnika odżywczego, którego zwykle zmniejsza się podczas gotowania. Zawiera także karotenoidy – takie jak luteina, zeaksantyna i beta-karoten oraz niewielkie ilości żelaza, wapnia, cynku i witamin z grupy B.

Cukinia jest bogata w wodę i błonnik – dwa związki, które mogą wspomagać zdrowe trawienie, zmniejszając ryzyko zaparć i objawów różnych chorób jelit. Stanowi doskonałą niskowęglowodanową alternatywę dla makaronu dla osób chcących zmniejszyć spożycie węglowodanów. Można ją kroić, aby zastąpić w potrawach makaron spaghetti, linguini lub lasagne. Błonnik z cukinii pomaga ustabilizować poziom cukru we krwi, zapobiegając jego skokom po posiłkach.

Diety bogate w błonnik z owoców i warzyw, w tym cukinii, są konsekwentnie powiązane z niższym ryzykiem cukrzycy typu 2. Pektyna, jeden z rodzajów rozpuszczalnego błonnika występującego w cukinii jest skuteczny w obniżaniu poziomu całkowitego i „złego” cholesterolu LDL. Zawartość błonnika może również zmniejszyć głód i powstrzymać apetyt. Badania konsekwentnie łączą wysokie spożycie owoców i warzyw z utratą masy ciała i wolniejszym przyrostem masy ciała w czasie.

Przepis na pyszną zupę z cukinii – receptura

Składniki:
– 3 łyżki oliwy z oliwek plus więcej do podania
– 2 duże słodkie cebule, pokrojone w kostkę
– 1 1/2 łyżeczki soli
– 4 ząbki czosnku, posiekane
– 1/4 szklanki białego wina (opcjonalnie)
– 3 szklanki bulionu warzywnego
– 2 kg cukinii, pokrojonej
– 1 szklanka jogurtu greckiego
– po 1 łyżce posiekanego świeżego koperku i bazylii
Dressing:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– słodka kukurydza świeża ugotowana lub z puszki
– 1 szklanka drobno pokrojonej cukinii
– 1 szalotka, pokrojona w plasterki
– posiekany świeży koperek i bazylia, do smaku
– świeżo mielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
Rozgrzać 3 łyżki oliwy w dużym garnku. Dodać cebulę i sól i smażyć często mieszając, aż cebula zacznie się brązowieć. Dodać czosnek i smażyć mieszając (ok. 1 min.). Dodać białe wino i doprowadzić do wrzenia. Gotować, aż większość płynu odparuje (ok. 2 min.). Dodać bulion i pokrojoną w plasterki cukinię, przykryć i gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia będzie bardzo miękka (ok. 8 do 10 min.). Zupę przełożyć do blendera i zmiksować na gładki krem. Alternatywnie zmiksować blenderem zanurzeniowym. Jogurt wymieszać z zupą cukiniową wraz z 1 łyżką koperku i bazylią. Rozgrzać 1 łyżkę oleju na patelni, dodać kukurydzę i drobno pokrojoną cukinię i smażyć często mieszając, aż cukinia i kukurydza będą miękkie (od 3 do 5 min.). Dodać szalotkę i zdjąć patelnię z ognia. Wlać zupę do misek. Skropić oliwą i dodać usmażone warzywa. Dodać jeszcze koperek i bazylię, posypać pieprzem i podawać.