Te dania z bobu są pyszne i bardzo proste. Ślinka cieknie na sam widok

8 czerwca 2024, dodał: Marta Dasińska

Bób już króluje na lokalnych ryneczkach i jarmarkach. Te małe zielone ziarenka zachęcają swoim kolorem i kształtem do tego, aby przygotować z nich pyszne i zdrowe dania. N

Podajemy różne sposoby na bób czyli bób inaczej niż zwykle. Powstaje pytanie:  ile minut gotować bób i jak je przyrządzać? Świeży bób ma najwięcej składników odżywczych. Właśnie to warzywo dominuje latem na straganach. Nie tylko jest pyszny i sycący, ale też bardzo zdrowy i bogaty w białko. Warto więc włączyć go do diety i skomponować świeże, wiosenne menu.

Gotowanie bobu nie wymaga skomplikowanych czynności. Ugotowany bób w skórce można przełożyć masłem, polać zezłoconą na maśle bułką tartą lub skropić oliwą z oliwek wymieszaną z dodatkiem odrobiny soli lub cukru. Można też, oczywiście, wykorzystać go jako bazę do przygotowania potraw, w których będzie głównym składnikiem: zupy z bobu, pierogów, makaronu, pesto, pasty do kanapek lub sałatki. Ważne, żeby podczas gotowania nie rozgotować bobu – rozgotowany będzie znacznie trudniej wyjmować ze skórki i staje się niesmaczny. Do kanapek warto przygotować prostą i smaczną pastę, którą serwujemy z twardym serem i rzodkiewką: ugotuj bób, odcedź i przesmaż na maśle, dodaj ulubione przyprawy np: kmin rzymski, pieprz i odrobinę soku z cytryny, całość zblenduj i smaruj pieczywo.
różne przepisy z bobu

Gotowanie bobu krok po kroku:

  1.  przed ugotowaniem warto porządnie przepłukać, albo zrobić to po pierwszych pięciu minutach gotowania;
      do wody z bobem dla smaku dobrze dodać płaską łyżeczkę cukru (na 1 kg), a po paru minutach 2 łyżeczki soli;
      świeży bób gotuje się bardzo szybko – około 5 do 7 minut;
  2. Bob wrzucać do wrzącej wody!
  3. Przelać po ugotowaniu zimną wodą z kranu
  4. Bób gotuje się na dużym ogniu, można gotować też na parze.

Sałatka ziemniaczana z bobem, koperkiem i ogórkami

Sałatka ziemniaczana z bobem, koperkiem i ogórkami

składniki:

5 ziemniaków obranych, ugotowanych aldente

pół kilograma bobu

koperek, natka pietruszki

świeży ogórek

szczypiorek

ogórki kiszone obrane – 2 sztuki

kalarepka lub rzodkiewki

majonez 4 łyżki

jogurt naturalny gęsty

Ziemniaki kroimy w plasterki, cienko kroimy obraną kalarepę, ogórki obrane kroimy w cienkie plastry, dodajemy posiekane zioła, pieprz i sól. Na koniec dodajemy majonez i jogurt, świetna sałatka do dań z grilla!

Bób po sycylijsku 

bób po sycylijsku

  • 1 kg bobu
  • 1 szklanka wody źródlanej
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 2 łyżki suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku

 

Bób gotujemy tak, jak napisałam wyżej. Następnie nacinamy skórki, aby marynata dotarła do wnętrza. To najbardziej żmudny etap, ale konieczny. Składniki marynaty, czyli wodę, oliwę, sól i oregano mieszamy w misce, aby sól się rozpuściła. Tu dwie uwagi: wybierzecie oliwę charakterną, wyraźną w smaku. Z kolei oregano należy wcześniej sparzyć niewielką ilością wrzątku, dzięki temu nie będzie twarde. To taki patent, którego nie znają nawet niektórzy kucharze, choć powinni. Do gotowej marynaty przekładamy nacięty bób, dorzucamy ząbki czosnku (obrane, ale nie pokrojone), delikatnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. W teorii można jeść od razu, ale rekomenduję jednak poczekać. W tym czasie warto jeszcze 2-3 razy przemieszać, aby marynata dotarła wszędzie. Podawać w temperaturze pokojowej.

autor: krytykakulinarna.com

Bób z cebulką

bób ze szczypiorkiem

Składniki:
– 1/2 kg wyłuskanego bobu
– 2 małe cebule (lub 1 duża)
– 2 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy
– drobno posiekany szczypiorek (1/4 szklanki)
– pieprz
– sól
– cukier
– sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Umyty bób wrzucić do garnka i gotować. Doprawić cukrem i solą i dalej gotować pod przykryciem do miękkości. Ugotowany bób odcedzić na sitku i lekko ostudzić. Na patelni lub w rondlu rozgrzać oliwę z dodatkiem masła i zeszklić cebulkę pokrojoną w kosteczkę, a następnie dodać bób. Całość smażyć przez około 5 min., a następnie dodać posiekany szczypiorek oraz przyprawy (sól, pieprz) i na koniec skropić sokiem z cytryny. To idealny dodatek do mięsnych dań, ale i dobry pomysł na przystawkę, kolację czy przekąskę.

Bob z boczkiem i parmezanem

bób z boczkiem

składniki (na 4 porcje):

  • 1 kg bobu + pęczek kopru do gotowania
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g wędzonego boczku
  • parmezan
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

przyrządzenie:

Bób ugotuj w osolonej wodzie z umytym koprem,a twardość al dente. Odcedź, wyrzuć koper i odstaw do wystudzenia. Obierz ze skórek. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek obierz i posiekaj.  Boczek wędzony pokrój w kostkę.Na suchej patelni podsmaż boczek. Odlej nadmiar tłuszczu i dodaj cebulę. Smaż razem, aż cebula lekko się zrumieni. Dodaj czosnek i obrany bób. Smaż razem około 1 minutę. Dopraw solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Bób z boczkiem podawaj od razu posypany płatkami sera parmezan.

Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach

 

Pasta z bobu z boczkiem i czosnkiem

pasta z bobu

składniki:

  • 1 kg bobu + pęczek koperku
  • około 6 łyżek dobrej oliwy z oliwek extra vergine
  • 2 garści świeżych listków mięty
  • 250 g wędzonego dobrego boczku
  • 2 wielkie ząbki czosnku lub 4 mniejsze – ja lubię dużo
  • 30 g orzeszków pinii
  • kilka kropel zielonego sosu Tabasco
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • sól morska

przyrządzenie:

Bób ugotuj z koperkiem w osolonej wodzie. Odcedź i ostudź. Koper wyrzuć. Bób obierz ze skórek. Czosnek posiekaj drobno. Listki mięty także posiekaj. Boczek pokrój w kostkę. Usmaż na suchej patelni do chrupkości. Przełóż na ręcznik papierowy, aby odsączyć tłuszcz. Wylej tłuszcz z patelni. Wrzuć boczek z powrotem na patelnię i dodaj czosnek. Smaż razem około 30 sekund i zdejmij z ognia. Do bobu wlej oliwę z oliwek, sos Tabasco i dodaj miętę. Zmiksuj blenderem. Nie musi to być bardzo dokładnie zmiksowana pasta. Jeśli zostanie kilka kawałeczków bobu to fajnie Dodaj boczek z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Ewentualnie dopraw solą. Orzeszki pinii upraż na suchej patelni.

Pastę z bobu przełóż do naczynia. Możesz udekorować kilkoma kawałkami bobu i listkami mięty. Posyp orzeszkami pinii, skrop oliwą z oliwek i posyp świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Pasta z bobu z czosnkiem i chrupiącym boczkiem idealnie smakuje z dobrym świeżym chlebem.

Przepis pochodzi z bloga: czosnekwpomidorach

Bób z koperkiem

bób z koperkiem

Składniki:
– 450 g świeżego bobu
– 50 ml oliwy z oliwek
– 2 posiekane cebule
– 2 ząbki czosnku- obrane i posiekane
– sok z połowy cytryny
– 250 wywaru warzywnego
– 2 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
W garnku z grubym dnem podsmażyć na oliwie przez 2-4 min. cebulę i czosnek. Dodać bób i sok z cytryny, wymieszać. Dodać wywar, zaczekać aż się zagotuje i gotować na małym ogniu przez 20 min. aż bób będzie miękki. Pod koniec gotowania dodać koperek. Podawać z jajkiem sadzonym.

Bób z szynką i szpinakiem

bób z szynką

Składniki:
– 0,5 kg bobu
– szpinak
– kilka liści botwinki lub czerwonej sałaty
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 100 g szynki
– 1 cebula
– 2 ząbki czosnku
– sól i czarny pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obierać, a następnie drobno posiekać. Szynkę pokroić w paski. W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić bób i fasolkę. Blanszować 3 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić szynkę, podsmażyć. Następnie dorzucić cebulę i czosnek. Smażyć na bardzo małym ogniu. Następnie dodać bób i fasolkę i podgrzewać 3 min. Dodać szpinak, podsmażać do zwiędnięcia liści. Doprawić solą i pieprzem.

Bób z serem feta

bób z serem feta

Składniki:
– 400 g bobu
– opakowanie serka feta
– 1 cebula
– 1 łyżka masła
– sól, pieprz
– roszponka
Przygotowanie:
Bób ugotować w posolonej wodzie, odsączyć, ostudzić. Cebulę pokroić w plasterki. Wszystkie składniki połączyć z łyżką ciepłego masła. Doprawić solą i pieprzem. Posypać serkiem feta. Można podawać z ugotowanym jajkiem na roszponce.

Risotto z bobem

risotto z bobem

Składniki:
– 1 szklanka ryżu risotto
– 2 szklanki bulionu
– 1 cebula
– 3 łyżki groszku z puszki
– 300 g bobu
– 1 łyżka suszonej jarzynki
– olej do smażenia
– szczypta oregano
– 1 łyżka śmietany
– sól i pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przyrumienić cebulę, dodać ryż, przemieszać i dolać bulion. Dodać jarzynkę i przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać śmietanę, a następnie bób i groszek, chwilę podusić doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z marynatami lub surówką.

Placuszki z bobu

placki z bobu

Składniki:
– 40 dag bobu
– 1 cebula
– 2 jajka
– 1 szklanka bułki tartej
– 1 łyżka masła
– mąka do panierowania
– 1/2 pęczka koperku
– olej do smażenia
– łyżka soku z cytryny
– sól, pieprz
Przygotowanie:
Bób ugotować, odcedzić i obrać ze skórek. Cebulę posiekać. Bób pokroić lub rozgnieść widelcem. Koperek posiekać. Masło stopić na patelni, wrzucić cebulę, przesmażyć. Bób wymieszać z cebulą, jajkiem i 2 łyżkami bułki tartej i połową koperku. Wyrobić, przyprawić solą i pieprzem. Z masy uformować kotleciki i panierować je w mące, jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanej patelni na rumiano.

Makaron z bobem i mętą

makaron z bobem

Składniki:
– 1 łyżka oliwy z oliwek
– 1 czerwona cebula, drobno posiekana
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
– 500 g wieprzowiny i kiełbasy
– 250 ml (1/4 szklanki) bulionu
– opakowanie makaronu
– 220 g bobu
– liście bazylii i mięty
–  40 g (1/2 szklanki) jogurtu
– parmezan
Przygotowanie:
Bób i makaron ugotować w osolonej wodzie na pół miękko i odcedzić (osobno). W głębokiej patelni rozgrzać oliwę, przyrumienić cebulę, czosnek i mięso. Dodać bób i dolać bulion. Dodać przyprawy. Gotować aż do wchłonięcia całego bulionu. Dodać makaron i wymieszać.  Dodać jogurt, osypać parmezanem, udekorować miętą.

Makaron z bobem i kurczakiem

kurczak z bobem

Składniki:
– 300 g makaronu wstążki
– 2 filety z kurczaka
– 2 ząbki czosnku
– 400 g bobu
– 300 ml gęstej śmietany
– 3 łyżki startego parmezanu
– 2 łyżki natki
– 2 łyżki oleju
– do smaku sól i pieprz
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki, oprószyć solą i pieprzem. Bób zalać wrzątkiem, odstawić na 2-3 min., przelać zimną wodą i obrać z twardych łupin. Posiekać czosnek. Mięso podsmażyć, wrzucić posiekany czosnek. Makaron ugotować al dente, na 3 min. przed końcem gotowania wrzucić bób, odcedzić i przełożyć do garnka. Do makaronu z bobem wrzucić kawałki kurczaka. Wlaćj śmietanę, wsypać parmezan i dodać natkę.

Bob z cukinią

bób z cukinia

Składniki:
– cukinia
– 250 g bobu
– 2 ząbki czosnku
– 100 g sera feta opcjonalnie
– oliwa z oliwek
– sól, pieprz
– czerwony pieprz grubo mielony
Przygotowanie:
Bób gotować 5 min. w osolonej wodzie, odcedzić. Bób wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę i dodać pokrojoną w plastry cukinię, całość smażyć kilka minut. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić pieprzem. Podsmażoną na patelni cukinię i bób posypać pokruszoną fetą i świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszać delikatnie na talerzu. Ozdobić czerwonym pieprzem.

Bób z pomidorami

bób z pomidorami

Składniki:
– 250 g pomidorów koktajlowych
– olej do smażenia
– świeżo zmielony czarny pieprz
– 500 g bobu
– 1 łyżka oliwy z oliwek
OPCJONALNIE – można to danie serwować z rybą!
– 1 łyżka soku z cytryny
– 130 g liści szpinaku
– ½ szklanki sosu balsamicznego
Przygotowanie:
W garnku doprowadzić wodę do wrzenia, wrzucić bób. Blanszować 3 min. Odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić posoloną rybę, podsmażyć. Następnie dorzucić pomidory. Smażyć na bardzo małym ogniu. Następnie dodać bób i podgrzewać 3 min. Dosmakować pieprzem i cytryną. Szpinak wymieszać z sosem balsamicznym. Doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło lub zimno jako sałatkę.

Zobacz również:

  1. Co można zrobić z kalafiora?

  2. Różne dania z avocado

  3. Cykoria, różne sposoby przygotowania

  4. Krewetki: różne sposoby przyrządzania