Tarta z musem mascarpone, białą czekoladą i malinami
Przepis z książki „Gotuj jak Top Chef”, która ukaże się nakładem Wydawnictwa Otwartego 10 września br., a już teraz można ją wygrać w naszym konkursie na Fb – zapraszamy do udziału!
Tarta. Znają ją wszyscy, ale czy rozumieją jej istotę? Tu z dodatkiem białej czekolady i najsmaczniejszych sezonowych owoców. Wyborne zakończenie posiłku.
Składniki – 6–8 porcji
Ciasto na tartę
• 330 g mąki luksusowej
• 75 g cukru pudru
• 1 jajko
• 200 g masła w temperaturze pokojowej
• 1 szczypta soli
Mus
• 500 g serka mascarpone w temperaturze
pokojowej
• 5 żółtek
• 5 łyżek cukru białego drobnego
• 200 g białej czekolady
• 50 ml śmietany 30%
• 50 g masła
• 100 g malin
Przygotowanie
Ciasto na tartę
1. Wszystkie składniki połącz i wyrób gładkie ciasto. Wyłóż nim formę do tarty o średnicy 24 cm i schłodź w lodówce.
2. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Na ciasto nałóż pergamin do pieczenia i wysyp drobną fasolą lub kaszą.
3. Piecz około 12 minut, następnie zdejmij pergamin, ciasto nakłujwidelcem i piecz jeszcze około 8 minut. Ciasto ma być złote i dobrze wypieczone.
Mus
1. Czekoladę połam, przełóż do miski, dodaj śmietanę i masło. Roztop w kąpieli parowej i wystudź, ale nie dopuść do zastygnięcia.
2. Żółtka ubij z cukrem w mikserze na puch. Dodaj serek mascarpone i połącz, tak by uzyskać jednolitą masę. Dodaj przestudzoną czekoladę.
Maliny rozłóż na cieście i zalej masą mascarpone z czekoladą. Tartę odstaw do lodówki na minimum 3 godziny do zastygnięcia.
C H E F R A D Z I
Ser mascarpone dodawaj do żółtek bardzo powoli, połyżce, a mikser ustaw na najmniejsze obroty. Dzięki temu unikniesz zwarzenia się masy.