Tarta z jabłkami z aromatycznym cynamonem i waniliowym budyniem
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
- 300 g mąki z kłoskiem krupczatkę Gdańskie Młyny
- 200 g masła Ekstra Osełka MLEKOVITA
- 100 g cukru pudru
- 2 większe jabłka
- cynamon P.H.U Konrad
- 2,5 łyżki cukru trzcinowego Sante
- 1 opakowanie budyniu waniliowego Libella
- 0,5l mleka UHT 2% tł. WYPASIONE MLEKOVITA
- przyprawę do kaw i deserów Kamis
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem oraz cukrem pudrem. Wyrobić dokładnie ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Budyń zagotować w mleku. Formę na tartę wysmarować dokładnie masłem, równomiernie rozłożyć ciasto, po nakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 8 minut. Następnie zdjąć papier i ponownie piec przez kolejne 8 minut. Na tak podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone w cienkie plastry jabłka. Cukier wraz z cynamonem wymieszać ze sobą i posypać jabłka. Całość zalać budyniem i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu posypać przyprawą do kaw i deserów.
Smacznego!www.corculinari.pl