Tarta z jabłkami z aromatycznym cynamonem i waniliowym budyniem

18 marca 2013, dodał: Veronme
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

  • 300 g mąki z kłoskiem krupczatkę Gdańskie Młyny
  • 200 g masła Ekstra Osełka MLEKOVITA
  • 100 g cukru pudru
  • 2 większe jabłka
  • cynamon P.H.U Konrad
  • 2,5 łyżki cukru trzcinowego Sante
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego Libella
  • 0,5l mleka UHT 2% tł. WYPASIONE MLEKOVITA
  • przyprawę do kaw i deserów Kamis

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i połączyć z masłem oraz cukrem pudrem. Wyrobić dokładnie ciasto. Schłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Budyń zagotować w mleku. Formę na tartę wysmarować dokładnie masłem, równomiernie rozłożyć ciasto, po nakłuwać widelcem. Następnie przykryć papierem do pieczenia, obciążyć, np. fasolą i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 8 minut. Następnie zdjąć papier i ponownie piec przez kolejne 8 minut. Na tak podpieczone ciasto wyłożyć pokrojone w cienkie plastry jabłka. Cukier wraz z cynamonem wymieszać ze sobą i posypać jabłka. Całość zalać budyniem i piec ok. 30 minut. Po upieczeniu posypać przyprawą do kaw i deserów.

 

Smacznego!www.corculinari.pl