Tarta włoska porowo-paprykowa
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 2 żółtka
- 20 dag margaryny
- Szczypta soli i cukru
Nadzienie:
- 2 pory, olej
- 1 papryka czerwona
- 1 szklanka śmietany 22%
- 10 dag żółtego sera
- 2 jajka i 2 białka
- 10 oliwek
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
- Z podanych składników przygotuj kruche ciasto. Schłódź.
- Pory oczyść, posiekaj, przesmaż na 2-3 łyżkach oleju. Umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w paseczki czerwoną paprykę.
- Śmietanę wymieszaj z jajkami i białkami. Dodaj starty ser. Dopraw solą i pieprzem.
- Schłodzonym ciastem wylep formę na tartę. Wlej masę jajeczną. Rozłóż przesmażone pory, paprykę i oliwki. Wstaw do piekarnika i piecz około 40 minut w 180 stopniach.