Tarta razowa z jabłkami
Ciasta nie muszą być na czarnej liście żadnej z diet. Wiele z nich można przygotować w wersji, która nie zrujnuje fit formy, noworocznych postanowień, nie oddali nas od upragnionego celu, czy nie będzie stanowić przeszkody w walce z insulinoopornością, cukrzycą, nadwagą. Czasami przecież każdego nachodzą pokusy…
Składniki:
– 100 g mąki razowej,
– 100 g zwykłej mąki (najlepiej typ 450 lub 500),
– 120 g masła lub margaryny do pieczenia,
– 1 jajko,
– czubata łyżka cukru wanilinowego,
– 2 łyżki zimnej wody,
– 4-5 słodkich jabłek,
– 3 łyżki bezcukrowego dżemu z czarnej porzeczki,
– cynamon.
Przygotowanie:
Z mąki, cukru, wody, margaryny i jajka wyrobić kruche ciasto. Umieścić je w lodówce na minimum 30 minut, a najlepiej na godzinę. Schłodzone ciasto wyłożyć na spód i brzegi formy do tart, ponakłuwać widelcem i zapiec przez 15 minut w piekarniku, w temperaturze 175 stopni. W tym czasie pokroić jabłka w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne, następnie skroić je w plastry. Zapieczone ciasto posmarować dżemem z czarnej porzeczki i ułożyć na nim plastry jabłek w taki sposób, aby tworzyły rozetę. Całość oprószyć cynamonem. Piec około 25 minut.
Ciasto zawiera niewielki dodatek cukru, ale należy pamiętać o cukrze zawartym w owocach (jabłka i dżem). Dodatek cynamonu sprawi, że poziom cukru we krwi po spożyciu zostanie obniżony, dlatego warto nie pomijać tego składnika.
Czy na Waszym stole też czasami goszczą dietetyczne słodkości?