Tarta podwójnie truskawkowa
Składniki
- 180 gram mąki,
- szczypta soli,
- 120 gram schłodzonego masła pokrojonego na kawałki,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 2 jaja
- 2 łyżki zimnej wody.
- torebka cukru waniliowego,
na masę do wypełnienia:
- 500 gram truskawek
- 200 ml śmietany kremówki (mocno ubitej) fix do śmietany
- żółtko
- cukier puder 2 łyżki
Etapy przygotowania
wsypujemy do malaksera wszystkie składniki i miksujemy aż do momentu gdy ciasto będzie przypominać zacierki. Wyjmujemy ciasto i w misce zaczynamy je wyrabiać, ciasto wałkujemy tak aby pokryć dno i boki foremki. ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni i po schłodzeniu ciasta wstawiamy je do piekarnika (ciasto przykrywamy papierem do pieczenia z wysypanym grochem).
Pieczemy tak przez 20 minut po czym zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy przez następne 10 minut aż ciasto całkowicie się zrumieni.
W tym czasie miksujemy szklankę truskawek – część truskawek odkładamy do dekoracji.
Nadzienie – ubić żółtko, dodać cukier puder, a następnie dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Dodajemy tryskawki i dekorujemy na wierzchu.