Tarta podwójnie truskawkowa

1 czerwca 2015,
dodał: gadulka
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 180 gram mąki,
  • szczypta soli,
  • 120 gram schłodzonego masła pokrojonego na kawałki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 jaja
  • 2 łyżki zimnej wody.
  • torebka cukru waniliowego,

na masę do wypełnienia:

  • 500 gram truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki (mocno ubitej) fix do śmietany
  • żółtko
  • cukier puder 2  łyżki

Etapy przygotowania

wsypujemy do malaksera wszystkie składniki i miksujemy aż do momentu gdy ciasto będzie przypominać zacierki.  Wyjmujemy ciasto i w misce zaczynamy je wyrabiać, ciasto wałkujemy tak aby pokryć dno i boki foremki. ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni i po schłodzeniu ciasta wstawiamy je do piekarnika (ciasto przykrywamy papierem do pieczenia z wysypanym grochem).

Pieczemy tak przez 20 minut po czym zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy przez następne 10 minut aż ciasto całkowicie się zrumieni.

W tym czasie miksujemy szklankę truskawek – część truskawek odkładamy do dekoracji.

Nadzienie – ubić  żółtko,  dodać cukier puder, a następnie dodać ubitą  śmietanę i wymieszać. Dodajemy tryskawki i dekorujemy na wierzchu.

http://www.kitchenist.com/wp-content/uploads/2009/07/strawberry-tart.jpg

 



FORUM - bieżące dyskusje

Perfumy i Internet
Jeśli zapach jest już sprawdzony, to jak najbardziej można polować na cenowe okazje ulubionych...
Jak przygotować się do pracy w ogro…
Jak ktoś wie, jak się za to zabrać, to z samodzielnego założenia ogrodu...
Książki
Też lubię. Słucham w drodze do pracy, albo na rowerze. Często też słucham...
Niesamodzielnosc finansowa kobiet
Jeszcze bardziej przeraża, że nie wystarczy pracować na pełnym etacie, żeby mieć emeryturę wystarczającą...