URODA I ZDROWIE

Tarta podwójnie truskawkowa

1 czerwca 2015, dodał: gadulka

Składniki

  • 180 gram mąki,
  • szczypta soli,
  • 120 gram schłodzonego masła pokrojonego na kawałki,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 jaja
  • 2 łyżki zimnej wody.
  • torebka cukru waniliowego,

na masę do wypełnienia:

  • 500 gram truskawek
  • 200 ml śmietany kremówki (mocno ubitej) fix do śmietany
  • żółtko
  • cukier puder 2  łyżki

Etapy przygotowania

wsypujemy do malaksera wszystkie składniki i miksujemy aż do momentu gdy ciasto będzie przypominać zacierki.  Wyjmujemy ciasto i w misce zaczynamy je wyrabiać, ciasto wałkujemy tak aby pokryć dno i boki foremki. ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni i po schłodzeniu ciasta wstawiamy je do piekarnika (ciasto przykrywamy papierem do pieczenia z wysypanym grochem).

Pieczemy tak przez 20 minut po czym zdejmujemy papier i fasolę i pieczemy przez następne 10 minut aż ciasto całkowicie się zrumieni.

W tym czasie miksujemy szklankę truskawek – część truskawek odkładamy do dekoracji.

Nadzienie – ubić  żółtko,  dodać cukier puder, a następnie dodać ubitą  śmietanę i wymieszać. Dodajemy tryskawki i dekorujemy na wierzchu.

http://www.kitchenist.com/wp-content/uploads/2009/07/strawberry-tart.jpg

 


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Odchudzanie przed świętami
Nadprogramowe kilogramy? Wydaje mi się, że na początku powinnaś sobie założyć co chcesz...
Motywacja, odchudzanie jak być fit?…
Odchudzanie nie jest prostą sprawą , ważne, żeby znaleźć sobie dobrą motywację. Jak...
Walka ze zbędnymi kilogramami po św…
Cześć, jakiś czas temu, ku zgrozie, zorientowałam się, że moja waga odbiega od przyjętych...
Sposób na to, jak schudnąć w 1,5 mi…
Zawsze byłam szczupła, nie miałam problemów z wagą. Ważyłam zawsze w granicach 49-52...