Takie jajka podam na wielkanocne śniadanie – robią furorę bo pięknie wyglądają i smakują obłędnie!
Czy uważasz, że jajka na twardo są nudne? Jeśli tak, to znaczy, że nie wypróbowałeś jeszcze moich barwionych jajek, co daje pyszny, wesoły i kolorowy rezultat. Jajka są idealne jako przystawka lub aperitif, a jajka bawione to piękna i smaczna niespodzianka na wielkanocnym stole. Zawsze je robię na tę okazję, a moja rodzina piszczy z zachwytu!
Jak uzyskać tak spektakularny efekt? Wystarczy ugotowane i obrane jajka zanurzyć w soku z buraków na minimum godzinę. W zależności jak długo jajka będą w soku tym intensywniejszy będzie ich kolor. Następnie należy jajka wyjąć z soku, osuszyć i przekroić na pół. A dalej możemy tworzyć przepyszne i różnorodne farsze.
Zbliża się Wielkanoc, więc trzeba pomyśleć o ciekawych potrawach na stół. Jajka barwione w buraczkach to prosty sposób na urozmaicenie nie tylko wielkanocnego stołu. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a wyglądają naprawdę zjawiskowo i apetycznie. Gwarantujemy, że jajka naturalnie barwione sokiem z buraków, będą ozdobą każdego świątecznego śniadania.
Jajka faszerowane awokado z natką pietruszki
Składniki:
– 6 żółtek jajek
– cebulka dymka ze szczypiorem
– małe awokado
– natka pietruszki posiekana około 1,5 łyżki
– sok z limonki
– sól, pieprz, opcjonalnie płatki chili
Jajka faszerowane serem pleśniowym
Składniki:
– 6 żółtek jajek
– 150 gram rokpola lub innego sera z niebieską pleśnią
– 100 gram masła
– sól, pieprz
– koperek, szczypiorek, natka, kiełki rzodkiewki
Jajka faszerowane szczypiorkiem i estragonem
Składniki:
– 12 żółtek jajek
– 1/2 szklanki majonezu
– 1 łyżka soku z cytryny
– ostry sos tabasco – 1/8 łyżeczki
– 2 łyżki drobno posiekanego świeżego szczypiorku
– 2 łyżeczki drobno posiekanego świeżego estragonu
– 1/2 łyżeczki soli
– 1/2 łyżeczki musztardy
– dekoracja: posiekany świeży szczypiorek, świeża pietruszka
Przygotowanie:
żółtka rozcieramy widelcem, dodajemy dodatkowe składniki i całość mieszamy, doprawiamy solą i nakładamy do białek oraz dekorujemy.