Tajskie warzywa z grilla

26 września 2013, dodał: milagro
Artykuł zewnętrzny

Grillowane warzywa z sosem tajskim

Składniki:

Sos tajski:

  • ½ łyżeczki startej skórki z limonki
  • ½ limonki
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 1 szklanka liści świeżej bazylii
  • 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu chili
  • 3 łyżki wody
  • 1/4 łyżeczki soli

Warzywa :

  • 4 pomidory, każdy przecięty na pół
  • 2 średnie żółte papryki, pokrojone na grube paski
  • 1/2 średni bakłażan, pocięty na plasterki
  • 1 duża cukinia, pocięta na plasterki
  • 1 duża cebula, pokrojona na 6 klinów
  • olej z oliwek sprayu
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:


Wymieszać 1/2 łyżeczki skórki i sok wyciśnięty z limonki (2 łyżki). W patelni, podsmażyć orzechy włoskie przez ok. 5 min., mieszając. W maszynce zmiksować orzechy, bazylię, chili, wodę, sok i skórkę z limonki oraz sól. Przechowywać w lodówce ok 1 dzień. Przygotować grill. Warzywa lekko skropić oliwą w spreyu. Pomidory i cukinię piec od 6 do 8 min., paprykę i cebulę 8 do 10 min., a bakłażana 10 do 12 min., przewracając raz. Zdjąć warzywa na talerz, oprószyć solą. Podawać z sosem tajskim.



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...