Tajskie warzywa z grilla
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
Sos tajski:
- ½ łyżeczki startej skórki z limonki
- ½ limonki
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
- 1 szklanka liści świeżej bazylii
- 1 łyżka tajskiego słodkiego sosu chili
- 3 łyżki wody
- 1/4 łyżeczki soli
Warzywa :
- 4 pomidory, każdy przecięty na pół
- 2 średnie żółte papryki, pokrojone na grube paski
- 1/2 średni bakłażan, pocięty na plasterki
- 1 duża cukinia, pocięta na plasterki
- 1 duża cebula, pokrojona na 6 klinów
- olej z oliwek sprayu
- 1/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Wymieszać 1/2 łyżeczki skórki i sok wyciśnięty z limonki (2 łyżki). W patelni, podsmażyć orzechy włoskie przez ok. 5 min., mieszając. W maszynce zmiksować orzechy, bazylię, chili, wodę, sok i skórkę z limonki oraz sól. Przechowywać w lodówce ok 1 dzień. Przygotować grill. Warzywa lekko skropić oliwą w spreyu. Pomidory i cukinię piec od 6 do 8 min., paprykę i cebulę 8 do 10 min., a bakłażana 10 do 12 min., przewracając raz. Zdjąć warzywa na talerz, oprószyć solą. Podawać z sosem tajskim.