Tagliatelle w sosie serowym z pieczarkami
Artykuł zewnętrzny
Składniki (3 porcje)
250g makaronu Tagliatelle
natka pietruszki
100g pieczarek
200 g sera pleśniowego
250 ml mleka lub śmietany
sól
pieprz
czosnek
Pieczarki podsmażamy na oliwie, solimy podlewamy odrobina wody i dusimy.
Ser kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce, wrzucamy na patelnię lub do garnuszka, zalewamy mlekiem lub śmietaną, dodajemy przeciśnięte dwa ząbki czosnku, i gotujemy na średnim ogniu często mieszając aż ser się rozpuści a sos stanie się gładki. Na końcu doprawiamy do smaku solą, pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Kiedy będzie gotowy dorzucamy do niego pieczarki i delikatnie mieszamy. Wykładamy na talerz, polewamy sosem serowym i natką pietruszki i jemy jeszcze gorące.