Burrata z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi na kanapki

18 lutego 2023, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Doskonała szybka przekąska wegetariańska, którą pokochają absolutnie wszyscy! Chrupiąca bagietka podana z pieczonymi pomidorkami koktajlowymi i serem burrata jest pyszna i stanowi idealną przekąską do wina.

burrata z pomidorkami koktajlowymi

 

składniki

ser burrata 1 lub 2 sztuki

30 dag pomidorów koktajlowych

oliwa z oliwek

ząbek czosnku

sól, pieprz

bazylia

Do naczynia żaroodpornego wlewamy dwie łyżki oliwy, pomidorki solimy, pieprzymy i pieczemy w nagrzanym piekarniku 15 minut. Bagietkę przekrawamy na pół, podpiekamy na suchej ptaelni lub w piekarniku, smarujemy ząbkiem czosnku, kładziemy połowę sera burrata, rozsmarowujemy, solimy do smaku, kładziemy upieczone pomidorki oraz listki bazyli.