Szybka nalewka truskawkowa

2 lipca 2021, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Sezon na truskawki wciąż trwa, warto więc zatrzymać ich smak na dłużej. nie tylko są pyszne, ale także odznaczają się wysoką zawartością witaminy C, czyli wspomagają regenerację organizmu i młody wygląd skóry. Poza tym poprawiają przemianę materii, wpływając przyspieszająco na efekty odchudzania. Dla wegetarian są doskonałym sposobem na zapewnienie odpowiedniego poziomu żelaza. Są też skarbnicą innych mikroelementów, odpowiedzialnych za wiele ważnych funkcji naszego organizmu – magnezu, fosforu czy wapnia. Dzięki temu dbają  m.in. o nasz układ nerwowy oraz nerki . Warto zatem robić przetwory i nalewki z truskawek, by cieszyć się ich smakiem i zdrowotnymi walorami przez cały rok!

nalewka truskawkowa

Niżej podajemy sprawdzony przepis na nalewkę z truskawek, która spełni wymagania największych smakoszy:

Składniki:

-1 kg  truskawek
-750 ml wódki 40%
-45 dkg cukru
– sok z połówki niedużej cytryny
– 250 ml wody

Przygotowanie:

Truskawki oczyścić z szypułek, umyć pod bieżącą wodą i osuszyć, np. na papierowych ręcznikach. Następnie wsypać do suchego i wyparzonego wcześniej słoika o poj. min. 2 litrów. Zalać owoce wódką i szczelnie zakręcić słoik. Przez 24 godz. trzymać go w ciepłym miejscu, po tym czasie odcedzić powstały płyn. Wodę i rozpuszczony w niej cukier  zagotować. Następnie wlać nalewkę do gorącej wody, dodać sok z cytryny i schłodzić całość. Przechowywać w ciemnych butelkach, w suchym i chłodnym pomieszczeniu.

Smacznego!

Dajcie znać w komentarzach, jakie nalewki smakują wam najbardziej i których owoców sezonowych do nich używacie.

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.