Sztufada ze słoniną – pieczeń wołowa krucha i soczysta

7 października 2018, dodał: EKSPERTKA

składniki:

1,2 kg mięsa wołowego z udźca lub ligawy,
10 dag słoniny,
40 dag pieczarek,
2 cebule (20 dag),
2 marchewki (12 dag),
10 dag selera korzeniowego,
½ szklanki czerwonego wytrawnego wina,
2 łyżki gęstej śmietany,
2 łyżki oliwy, 1 łyżka smalcu,
1 łyżka masła,
przyprawa do pieczeni
cukier
sól,
pieprz czarny mielony

Umyte i osuszone mięso lekko zbić, naszpikować słupkami słoniny, natrzeć solą, przyprawą do pieczeni Prymat i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godz. Cebule obrać i pokroić w kostkę, a marchewkę i seler obrać, opłukać i zetrzeć na grubej tarce.
Mięso zrumienić na oliwie z dodatkiem smalcu, przełożyć do rondla, oprószyć papryką Prymat, dodać warzywa, przykryć i dusić na małym ogniu kilka minut. Wlać wino, kilka łyżek gorącej wody i dusić pod przykryciem 1,5-2 godz., kilkakrotnie obracając mięso i w razie potrzeby podlewając gorącą wodą.
Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić i podsmaży na maśle. Na 20 min przed końcem duszenia dodać do mięsa.

Miękkie mięso wyjąć z rondla i ułożyć na półmisku. Sos zabielić śmietaną, doprawić do smaku, zagotować i polać nim mięso. Podawać z kluskami kładzionymi lub francuskimi.

na podstawie: www.prymat.pl


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Sztufada ze słoniną – pieczeń wołowa krucha i soczysta

  1. avatar Kataryna pisze:

    Nigdy nie odważyłam się sama zrobić sztufady, jadłam ją dwa razy w życiu i to jest genialne!

Dodaj komentarz


Aleja handlowa

STOP

FORUM - bieżące dyskusje

Jaki kierunek studiów wybrać?
Mam znajomą, która w wieku 59 lat zmieniła branżę:) I świetnie sobie radzi:)
Oglądanie filmów w sieci
Ostatnio w ogóle nie mam na to czasu...:/ A iść do kina to...
Problemy z leczeniem w publicznej s…
Chyba też muszę sprawdzić, na co się leczyłam, żeby później nie było zaskoczenia ;)
Jak często się badać?
Oszczędność ma to do siebie że potem i tak trzeba zapłacić i to...