2 pęczki zielonych szparagów, każdy o wadze około 375 g
sól
1 pęczek szczypiorku
1 – 2 łyżki prażonych ziaren sezamu, do dekoracji (opcjonalnie)
kawałek świeżego korzenia imbiru
4 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
½ – 1 łyżeczka wasabi do smaku
90 ml oleju sojowego lub innego oleju roślinnego
Przygotowanie:
Odciąć zdrewniałe końce szparagów, a następnie oskrobać i przeciąć każdy na 3 równe części. Gotować szparagi w osolonej wrzącej wodzie ok. 3-5 min. Przelać zimną wodą i pozostawić do wyschnięcia na papierze. Obrać imbir, zetrzeć go do miseczki i dodać sos sojowy, sok z cytryny i ½ łyżeczki wasabi. Wymieszać dobrze razem, a następnie dodać olej i też wymieszać. Pokroić cebulę i dodać z sosem do szparagów. Posypać sezamem. Podawać w temperaturze pokojowej.