Szparagi w cieście
– 12 białych szparagów
– sól, pieprz, cukier
– 2 dymki
– 1 owoc mango
– 10 dag truskawek
– łyżka musztardy miodowej
– 3 łyżki octu
– 6 łyżek oleju
– 8 dag parmezanu
– 3 jajka
– 5 łyżek mąki
– 500 ml oleju
Szparagi umyć, obrać i odciąć końcówki. Zagotować litr wody ze szczyptą soli i cukru, gotować szparagi 7 minut. Cebulki pokroić w talarki, mango obrać i pokroić w kostkę, truskawki tez pokroić w kosteczkę. Musztardę miodową utrzeć z octem i odrobiną oleju, dodać dymkę, mango oraz truskawki. Wszystkie składniki wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Parmezan zetrzeć na tarce i utrzeć z jajkami i 4 łyżkami mąki na gładkie ciasto. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Pozostała mą wysypać na talerz. Rozgrzać 500 ml oleju, dobrze osączone szparagi panierować najpierw w mące a następnie zanurzać w cieście. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor około 3 minuty. Przełożyć na talerze, polać odrobina sosu, resztę sosu podawać oddzielnie.