Szaszłyki z piersi kurczaka na ryżu z dipem paprykowym
Artykuł zewnętrzny
Składniki
- 50 dag piersi z kurczaka
na glazurę
- 1/4 szkl wina wytrawnego
- 1/4 szkl sosu sojowego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżka cukru brązowego
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku.
dip paprykowy
- 1 papryka czerwona
- klika kawałków marynowanej papryki
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól,pieprz do smaku
dodatkowo
100g ryżu
wykonanie
Glazura
Do miseczki wlewamy olej, wino ,sos sojowy, cukier brązowy, imbir dokładnie wszystko mieszamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na paski. Wkładamy do glazury wkładamy do lodówki na dwie godziny. Kawałki piersi nakładamy na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy często przewracając. Co jakiś czas smarujemy naszą marynatą.
Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski dodajemy kilka kawałów papryki marynowanej wlewamy olej rzepakowy wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.