Szaszłyki z piersi kurczaka na ryżu z dipem paprykowym

4 lipca 2014, dodał: Mariola Grzeda
Artykuł zewnętrzny

Składniki

  • 50 dag piersi z kurczaka

na glazurę

  • 1/4 szkl wina wytrawnego
  • 1/4 szkl sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku.

dip paprykowy  

  • 1 papryka czerwona  
  •  klika kawałków marynowanej papryki 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól,pieprz do smaku

 dodatkowo
100g ryżu

wykonanie
Glazura
Do miseczki wlewamy olej, wino ,sos sojowy, cukier brązowy, imbir dokładnie wszystko mieszamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na paski. Wkładamy do glazury wkładamy do lodówki na dwie godziny. Kawałki piersi nakładamy na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy często przewracając. Co jakiś czas smarujemy naszą marynatą.
Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski dodajemy kilka kawałów papryki marynowanej wlewamy olej rzepakowy wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

saszłykli z piersi z kurczaka na grilla