URODA I ZDROWIE

Szaszłyki z piersi kurczaka na ryżu z dipem paprykowym

4 lipca 2014, dodał: Mariola Grzeda

Składniki

  • 50 dag piersi z kurczaka

na glazurę

  • 1/4 szkl wina wytrawnego
  • 1/4 szkl sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku.

dip paprykowy  

  • 1 papryka czerwona  
  •  klika kawałków marynowanej papryki 
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • sól,pieprz do smaku

 dodatkowo
100g ryżu

wykonanie
Glazura
Do miseczki wlewamy olej, wino ,sos sojowy, cukier brązowy, imbir dokładnie wszystko mieszamy. Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy kroimy na paski. Wkładamy do glazury wkładamy do lodówki na dwie godziny. Kawałki piersi nakładamy na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki układamy na rozgrzanym ruszcie i pieczemy często przewracając. Co jakiś czas smarujemy naszą marynatą.
Paprykę pieczemy 15 minut w 250 stopniach, następnie obieramy ze skórki wkładamy do miski dodajemy kilka kawałów papryki marynowanej wlewamy olej rzepakowy wszystko miksujemy blenderem doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

saszłykli z piersi z kurczaka na grilla


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

butik-I LIKE!
Teraz mają akcję -20% z kodem LATO :)
Jaka szczoteczka do zębów?
Używam zwykłej, ale z wyprofilowaną główką, więc jak na razie wystarcza. Gdybym miała super...
krawcowa Warszawa
Kupuję gotowe ubrania... Ostatnio szyłam sobie sukienkę jak byłam świadkową na ślubie przyjaciółki,...
co zamiast masła?
Polecam twarożek rozsmarowany na kromce i posypany przyprawami typu zioła prowansalskie czy suszony koperek ;)