Szaszłyki z mielonego mięsa
– 40 dak mieszanego mielonego mięsa
– 2 czerwone cebule
– 4 gałązki natki
– 2 sałaty rzymskie
– 2 tosty
– 12 pomidorków koktajlowych
– 1 jajko
– 1 łyżka keczupu
– sól, pieprz, słodka papryka
– 5 łyżek oleju
– 1 strąk żółtej papryki
– 4 łyżki czarnych oliwek
– 4 łyzki octu winnego
– cukier
– 2 łyżki oliwy
– 1/4 pęczka szczypiorku
Tosty namoczyć, mięso przełożyć do miseczki, dodać jajko, keczup i odciśnięte tosty. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i słodka papryką. Wyrobić, z masy mięsnej uformować 24 klopsiki. Na dużej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć klopsiki, smażyć około 10 minut.
Cebule obrać, pokroić na ósemki. Na blasze ułożyć klopsiki i cząstki cebuli, skropić pozostałym olejem, piec 10 minut w nagrzanym piekarniku.
Paprykę pociąć w paski, natkę opłukać, umyć pomidorki i sałatę. Liście sałaty porwać na małe kawałki a pomidorki pokroić na połówki. Na wykałaczki nabijac na przemian po 3 klopsiki, 2 cząstki cebulki i kilka listków natki.
Ocet utrzeć z solą, pieprzem i cukrem, gdy przyprawy się rozpuszczą, dolać oliwę i ubić trzepaczką na jednolity sos. Pomidory, sałatę, paprykę i oliwki ułożyć na półmisku, skropić przygotowanym sosem. Na sałatce umieścić szaszłyki, posypać posiekanym szczypiorem.