Składniki (8 szaszłyków):
200 g ananasa
250 g filetu z łososia
40 listków mięty
3 gałązki tymianku
3 gałązki kopru
3 g różowego pieprzu
30 ml oliwy z oliwek Olitalia
30 ml soku z cytryn Limmi
sól
Sposób przygotowania:
Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).
Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.
Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.
Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.
Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.
Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl