Szaszłyki z łososiem i ananasem

11 września 2015, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

szaszlyki_z_lososiem_i_ananasem_Index_Food_

Składniki (8 szaszłyków):

  • 200 g ananasa

  • 250 g filetu z łososia

  • 40 listków mięty

  • 3 gałązki tymianku

  • 3 gałązki kopru

  • 3 g różowego pieprzu

  • 30 ml oliwy z oliwek Olitalia

  • 30 ml soku z cytryn Limmi

  • sól


Sposób przygotowania:

  • Pokrój ananasa w kostki równej wielkości (około 3 cm).

  • Oczyść filety łososia, obierz ze skóry i pozbądź się ewentualnych ości. Pokrój rybę w kostki równej wielkości, takie jak wcześniej przygotowane kostki ananasa.

  • Przygotuj marynatę: listki tymianku i kopru posiekaj bardzo drobno. Zmieszaj z oliwą i sokiem z cytryn Limmi. Dodaj zmielony pieprz oraz sól. Marynatę wstaw do lodówki.

  • Przygotuj szaszłyki: na długie drewniane wykałaczki bądź specjalne metalowe patyczki nadziewaj na przemian listki mięty, kostki ananasa oraz łososia. Przygotowane szaszłyki umieść w naczyniu i polej schłodzoną marynatą. Potrawę przykryj folią aluminiową i schłodź w lodówce przez 2 godziny.

  • Schłodzone szaszłyki podsmażaj na patelni na małym ogniu przez około minutę z każdej strony.

Więcej inspirujących przepisów znajdziesz na: www.indexfood.pl