Szaszłyki z kurczaka w bazyliowym pesto

26 maja 2013, dodał: christinee
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

Sos:

Pęczek bazylii

garść orzechów nerkowca lub pestek słonecznika

pół szklanki oliwy z oliwek

dwie łyżki tartego sera typu parmezan, grana padano

dwa ząbki czosnku.

Łyżeczka soli

oraz:

Pół kilograma piersi z kurczaka

 Przygotowanie:

Wszystkie składniki pesto starannie utrzeć (najlepiej zrobić to blenderem lub w moździerzu), tak aby powstał jednolity sos. Kurczę umyć, pokroić w dużą kostkę. Do miski wlać połowę sosu, wrzucić mięso i marynować 2-4 godzin. Następnie nadziać na drewniane szpadki i grillować po 5 minut z każdej strony. Zdjąć z rusztu i posmarować pozostałym sosem; podawać z włoskim pieczywem typu ciabatta i pomidorkami koktajlowymi.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz