szarlotka z cynamonem
– 35 dag mąki
– 20 dag masła
– 10 dag cukru
– 1 jajko
– 2 łyżki smietany 18 %
– nadzienie: 1,5 kwaśnych jabłek, 1 łyżka cynamonu, sól
Mąkę połączyć z cukrem i posiekać z masłem, dodać jajko, smietanę i szybko zagnieść ciasto. Jabłka obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić na kawałki, włożyc do garnka 2/3 jabłek, wlać pół szklanki wody, przykryc i prażyć około 10 minut aż będą miękkie i się rozpadną. Dodać resztę jabłek, wymieszać i chwilkę pogotować.
Ciasto podzielic na 2 części, jedną rozwałkować i wylepić spód formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawic do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piec 15 minut. Jabłka wymieszać z cukrem, wyłożyc na ciasto, równomiernie rozprowadzić. Drugą część ciasta rozwalkować, pokroić na kwadraciki, wysypać na jabłka, posypać cynamonem i piec jeszcze 30 minut.