Światowy Dzień Muffinka 30 marca! Jak obchodziłyście?
Jest pełno nietypowych świąt, ale o tym nie możemy zapomnieć. Czego nie może zabraknąć na urodzinowej imprezie? Bez czego każda przyjęcie nie jest takie pyszne? Bez wątpienia Muffiny podbiły serca Polaków. To one obchodziły 30 marca swoje święto! Tego dnia niech nasze kuchnie zapachną Muffinkami. Mogą być podawane na słodko lub wytrawne, muffinki są dość próżne, uwielbiają kolorowe dodatki i przepych. Ach te babeczki!
Pierwsze Muffiny powstały w Europie. To tutaj na przełomie X i XI wieku zajadały się nimi angielskie, mniej zamożne klasy społeczne, traktując je jako tani przysmak. Z czasem Muffinki swoją różnorodnością podbiły serca bogatych dam i panów. Stanowiły fantastyczny dodatek do kawy i herbaty. I stąd powędrowały w kulinarny Świat. Czym się wyróżniają? Ciasteczka mają kształt wysokiej babeczki. Na początku fascynowały słodkimi dodatkami: czekoladą, rodzynkami, owocami. Z biegiem czasu powstały różnorodne przepisy nie tylko słodziutkich Muffinek, ale również takich dodatkiem warzyw i mięsa. Czarują smakiem, zapachem i wpływają na kreatywność domowych kucharzy.
Warto wiedzieć, że nie w każdym kraju Muffinki wyglądają jak pyszne babeczki. W Kanadzie, Nowej Zelandii oraz Australii „angielskie muffinki” są w kształcie placuszków wyrabianych z drożdżowego ciasta. Najczęściej podawane są na gorąco z roztopionym masełkiem.
Muffinki w kształcie babeczek podbiły również stany USA. Massachusetts chwali się Corn Mufiinami, natomiast Minessota uznała jagodowe Muffinki jako te charakterystyczne dla ich stanu. Jabłkowe Muffinki (Apple Muffin) pokochał Nowy York.
O tym, że Muffinki wcale nie są tak trudne do wykonania możemy się przekonać idąc codziennie do sklepu. Na półkach widnieją opakowania różnych producentów z mieszanką, którą wystarczy połączyć, wlewając na środek tajemniczą dodatek i włożyć do piekarnika. Po kilku minutach możemy nacieszyć się wspaniałym smakiem. Nie masz dzisiaj czasu, aby wykonać pyszną babeczkę? Może to dobra alternatywa na Światowy Dzień Muffiny?
Ale Muffinki nie podbiły tylko kulinarnego Świata. Stały się inspiracją w sektorze mody, w Świecie zabawek, wyposażenia wnętrz, literatury kulinarnej… są wszędzie.
Jeśli jednak dzisiaj masz trochę czasu, proponujemy przygotować domowe Muffinki. O to kilka naszych propozycji:
Coś na słodko:
Rozpuszczamy w kąpieli wodnej na początku 3/4 kostki masła, a następnie 2 ulubione, gorzkie czekolady. W osobnej misce ubijamy 3 jajka z ¾ szklanki cukru trzcinowego, na koniec dodajemy pół szklanki kakao. Wszystko razem miksujemy, a następnie dodajemy ostudzoną czekoladę, którą wcześniej roztopiliśmy w kąpieli. Wszystko dokładnie mieszamy. Do mieszanki dodajemy 100 g mąki pszennej i kawałki pokrojonej, mlecznej czekolady. Wkładamy ciasto do papierowych foremek na 180 ℃. Muffinki pieczemy przez 20-25 minut. Na koniec przystrajamy je ubitą śmietaną. Gotowe!
Owocowy przysmak
Nagrzewamy piekarnik na 170℃. Łączymy 300g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i szczyptę soli. Do osobnej miski trzemy 3 dojrzałe jabłka, następnie łączymy je z ulubioną marmoladą. W kolejnej misce ubijamy 2 jajka z 200 jogurtu naturalnego oraz 90 ml oleju. DO powstałej masy z jajek dodajemy suche składniki. Jak dodajemy ciasto do papierowych foremek? Najpierw ciasto, następnie łyżeczkę masy jabłkowo-marmoladowej i zakrywamy ją łyżką ciasta. Pieczemy przez 20 minuty, aż Miffinki będą koloru złotego. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Mięsno – warzywna Muffinka
To te Muffinki, w których możesz poeksperymentować. Dodajesz to co lubisz. Na początku wybieramy mięso. Możemy pokroić kabanosy, wybrać mięso gulaszowe lub drobiowe. Cokolwiek wybierzemy przyprawiamy według uznania i podsmażamy na patelni. Następnie wybieramy ulubione warzywa. Co możemy umieścić w naszej mięsno-warzywnej Muffinie? Polecamy: paprykę, szczypiorek, pomidory, pieczarki, cebulę, marchewkę, seler, brokułe, kalafior. Wszystko dusimy, a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy mięso z warzywami. Mieszankę wsypujemy w formę Muffinki. Następnie przygotowujemy jajeczną zalewę. Ubijamy 4 jajka, dodajemy 4 łyczki mleka, 2 płaskie łyżeczki skrobi kukurydzianej, starty żółty ser oraz sól i pieprz według uznania. Zalewamy nią mięsno-warzywną mieszankę i pieczemy w 180℃ przez około 20 minut. Mniam, Mniam :)
A u Was jakie Muffinki będą królować dzisiaj na stole? Pochwalcie się!
zobacz również:
Wytrawne babeczki faszerowane
Kokosowe desery: przepisy na pyszne ciasta i babeczki
Babeczki marchewkowe z kandyzowaną marchewką
Serniczki – muffinki czyli miniserniczki na szybko