Wytrawne babeczki faszerowane
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- ½ kg piersi z kurczaka
- 15 dkg pieczarek
- 5 dkg zielonej części pora
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki białego mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- ½ łyżeczki soli morskiej
- 1 łyżeczka majonezu kieleckiego
Piersi wrzucić do wrzątku i gotować przez 3 minuty na średnim ogniu. Wyjąć, zostawić do przestygnięcia. Pieczarki pokroić na ćwiartki, pora w plasterki. Rozgrzać patelnię, wrzucić pieczarki i smażyć na dużym ogniu przez 5 minut, wlać oliwę, wrzucić pora i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Zostawić do ostygnięcia.
Piersi wraz z pieczarkami i porem zmielić maszynką o najdrobniejszym sicie. Dodać jajka, jogurt i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Rozłożyć ją do małych foremek (na mufinki lub babeczki) i zapiec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (wkładać do rozgrzanego piekarnika). Podawać na ciepło lub na zimno posmarowane cieniutko majonezem.
Smacznego!