Święta Bożego Narodzenia to okres, na który wielu z nas wyczekuje przez większą część roku. Wspaniały, radosny nastrój, a także możliwość puszczenia wodzy fantazji w kuchni i tworzenia przepysznych dań dla siebie i rodziny, to elementy, które sprawiają, że już na kilka miesięcy wcześniej wzdychamy tęsknie na widok choinki. Oto zestawienie świątecznych przepisów, które warto wypróbować w tym magicznym czasie!
Karp po królewsku
Składniki:
-1 karp (ok.1,2 kg)
-włoszczyzna, cebula
-1/4 kg pieczarek
-wino wytrawne
-2/3 szklanki
-olej (3 łyżki)
-2 łyżki mąki
-1 łyżka masła
-2 żółtka
– sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Karpia umyć, podzielić na dzwonka. Włoszczyznę oczyścić, pokroić, zalać 2 szklankami wody, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania Włożyć rybę, wlać wino. Po ugotowaniu wyjąć karpia, wywar przecedzić przez sito. Pokroić pieczarki. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dołożyć pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozpuścić masło, wymieszać z mąką, zasmażyć (bez rumienienia). Przestudzić, wymieszać z żółtkami. Dodać pieczarki. Brytfannę posmarować masłem, ułożyć rybę, pieczarki. Zapiekać 15 min. w 180 stopniach. Sosu nie musimy robić sami, można kupić gotowy beszamel.
Karp w ziołach
Składniki:
-2 kg karpia
-włoszczyzna – 300 dkg
-1 szklanka wody
-0,5 szklanki oleju
-sól (albo np. Kucharek)
-pieprz
-zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Oczyszczonego karpia (bez głowy) osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron pieprzem, ziołami i solą. Do środka ryby włożyć pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Włożyć rybę do prodiża, bądź piekarnika (jak kto woli). Polać wodą i olejem. Piec około 2 godz.
Tradycyjny barszcz czerwony
Składniki:
-1 kg buraków
-kwaskowate jabłko
-marchewka
-pietruszka
-kawałek selera
-4-5 ząbków czosnku
-cebula
-sok z 1/2 cytryny
-5-6 grzybków suszonych
Przygotowanie:
Grzyby umyć, zalać na kilka godzin 1 szklanką wody. Gotować około godziny w tej samej wodzie. Umyć, orać i pokroić w dosyć cienkie plasterki buraki, dodać pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku. Zalać 2 litrami wody, wsypać 1 łyżkę soli i gotować (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodać sok z cytryny i wstawić do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlać z jarzyn, podgrzać, dodać około szklanki wywaru z grzybków, posłodzić, posolić, ewentualnie dodać sok z cytryny i pieprz do smaku. Z podanych proporcji otrzymujemy prawie 2 litry barszczu.
Staropolska wigilijna zupa grzybowa
Składniki:
-2 litry wody
-5-7 dkg grzybów suszonych
-1 włoszczyzna bez kapusty
-10 ziaren pieprzu czarnego
-sól
-sok z cytryny
Przygotowanie:
Wymyte grzyby zalać letnią wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, dodać sporo włoszczyzny oraz pieprz i gotować 30 min. Do klarownej, przecedzonej zupy lekko zakwaszonej sokiem cytrynowym dodać pokrojone w cienkie paseczki kapelusze grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki.
Kapusta z grochem (tradycyjna)
Składniki:
-½ kiszonej kapusty
-1 duża cebula
-½ szklanki grochu
-2 łyżki oleju
-1 łyżka mąki
-kminek
-sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Groch namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Osączyć, posolić i zalać niewielką ilością wody, dodać kminek, ½ łyżeczki oleju, powoli gotować aż zmięknie, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na patelni na rozgrzanym oleju zrumienić uprzednio posiekaną cebulkę. Dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem z grochu, połączyć z ugotowaną kapustą. Doprawić do smaku ,dodać groch i zasmażkę, chwilę jeszcze gotować mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brukselka z pieczarkami
Składniki:
-800 g brukselki
-150 g pieczarek
-1 łyżka masła
-3/4 szklanki śmietany
-1 płaska łyżka mąki
-sól, cukier, pieprz, curry.
Przygotowanie:
Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wodą z dodatkiem cukru, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem jeszcze 10-15 minut. Miękką brukselkę odcedzić. pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Połączyć z brukselką, śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę podgotować i doprawić do smaku.
Kutia wzbogacona bakaliami
Składniki:
-500 g pszenicy
-350 g maku
-150 g miodu
-100 g rodzynek
-100 g orzechów włoskich
-100 g orzechów laskowych
-100 g migdałów (mogą być płatki)
-100 g daktyli
-100 g fig
-100 g suszonej moreli
-½ l mleka (do maku)
-1/2 l wody (do pszenicy)
Przygotowanie:
Dzień wcześniej mak zalać gorącym mlekiem i moczyć go przez całą noc. Następnego dnia odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia (2 razy) lub innym podobnym urządzeniu. Pszenicę wypłukać w wodzie. Następnie zalać wodą i gotować aż woda odparuje. Orzechy włoskie i laskowe drobno pokroić, rodzynki zalać gorącą wodą, moczyć je przez chwilę i odcedzić. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodać miód i razem dokładnie wymieszać. Kutię należy podawać schłodzoną.
Staromodny świąteczny piernik
Składniki:
-100g cukru
-115g masła
-1 jajko
-170g melasy
-220g mąki tortowej
-1 ½ łyżeczki sody
-1 łyżeczka mielonego cynamonu
-1 łyżeczka mielonego imbiru
-1/2 łyżeczki mielonych goździków
-1/2 łyżeczki soli
-1 szklanka gorącej wody
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do 170C. Wysmarować masłem i posypać mąką kwadratową formę (23 cm). Następnie wymieszać w wysokiej misce masło i cukier, później wbić jajko i dodać melasę dalej mieszając. W osobnej misce, przesiać mąkę, sodę, cynamon, imbir i goździki. Wymieszać i dodać do miski z płynnymi składnikami. Do masy dodać gorącą wodę, a następnie przelać do formy. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez około 1 godzinę (do czystego patyczka). Najlepiej pozwolić piernikowi wystygnąć przed podaniem.
Makowiec z orzechami
Składniki:
– 500 g maku,
– 450 g cukru,
– 8 jajek,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 6 dużych jabłek,
– 9 łyżek kaszy manny,
– 150 g rodzynek,
– 50 g migdałów,
– 150 g siekanych orzechów + kilka do ozdoby.
Przygotowanie:
Migdały i mak sparzyć razem w gorącej wodzie, następnie zmielić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do migdałów i maku. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy makowej. Wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180oC.
Makowo-maślane ciasteczka
Składniki:
– 120-130 g mąki,
– 50 g cukru pudru,
– 30 g maku niemielonego, świeżego,
– 70 g masła,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
– 1 żółtko,
– 2 łyżki mleka 2%.
Przygotowanie:
Zagnieć przesianą mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem, żółtkiem, mlekiem i makiem. Rozwałkować do grubości 2 mm i wycinać ciasteczka foremkami. Piec na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, około 6 min., w piekarniku nagrzanym do 160C. Udekorować wg uznania bakaliami, lukrem lub galaretką.
Wigilijne śledzie z cebulką
Składniki:
4-5 filetów ze śledzi,
litr mleka,
3-4 cebule,
150 ml oleju np: lnianego lub innego
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz
Przygotowanie:
Śledzie zalać mlekiem, odstawić na godzinę. Wyjąć i wypukać w przegotowanej zimnej wodzie. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrane cebule pokroić w kostkę, przelać na sicie wrzątkiem. Odcisnąć. Pokrojone w kawałki śledzie ułożyć w słoiku, przekładając cebulą i przyprawami. Zalać olejem i pozostawić na kilka dni w lodówce. Podawać z razowym chlebem.