Świąteczne przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie

23 grudnia 2015, dodał: Adrianna Kaczuba
Artykuł zewnętrzny

Święta Bożego Narodzenia to okres, na który wielu z nas wyczekuje przez większą część roku. Wspaniały, radosny nastrój, a także możliwość puszczenia wodzy fantazji w kuchni i tworzenia przepysznych dań dla siebie i rodziny, to elementy, które sprawiają, że już na kilka miesięcy wcześniej wzdychamy tęsknie na widok choinki. Oto zestawienie świątecznych przepisów, które warto wypróbować w tym magicznym czasie!

jedzenie

Karp po królewsku

Składniki:

-1 karp (ok.1,2 kg)

-włoszczyzna, cebula

-1/4 kg pieczarek

-wino wytrawne

-2/3 szklanki

-olej (3 łyżki)

-2 łyżki mąki

-1 łyżka masła

-2 żółtka

– sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Karpia umyć, podzielić na dzwonka. Włoszczyznę oczyścić, pokroić, zalać 2 szklankami wody, posolić i ugotować. Pod koniec gotowania Włożyć rybę, wlać wino. Po ugotowaniu wyjąć karpia, wywar przecedzić przez sito. Pokroić pieczarki. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju. Dołożyć pieczarki, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozpuścić masło, wymieszać z mąką, zasmażyć (bez rumienienia). Przestudzić, wymieszać z żółtkami. Dodać pieczarki.  Brytfannę posmarować masłem, ułożyć rybę, pieczarki. Zapiekać 15 min. w 180 stopniach. Sosu nie musimy robić sami, można kupić gotowy beszamel.

 

Karp w ziołach

Składniki:SF18-0540x

-2 kg karpia

-włoszczyzna – 300 dkg

-1 szklanka wody

-0,5 szklanki oleju

-sól (albo np. Kucharek)

-pieprz

-zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Oczyszczonego karpia (bez głowy) osuszyć. Natrzeć ze wszystkich stron pieprzem, ziołami i solą. Do środka ryby włożyć pokrojoną w kostkę włoszczyznę. Włożyć rybę do prodiża, bądź piekarnika (jak kto woli). Polać wodą i olejem. Piec około 2 godz.

 

Tradycyjny barszcz czerwonymaxresdefault

Składniki:

-1 kg buraków

-kwaskowate jabłko

-marchewka

-pietruszka

-kawałek selera

-4-5 ząbków czosnku

-cebula

-sok z 1/2 cytryny

-5-6 grzybków suszonych

Przygotowanie:

Grzyby umyć, zalać na kilka godzin 1 szklanką wody. Gotować około godziny w tej samej wodzie. Umyć, orać i pokroić w dosyć cienkie plasterki buraki, dodać pokrojone w ósemki jabłko, przekrojone wzdłuż na 4 części marchewkę i pietruszkę, pokrojone na ćwiartki cebule, selery i ząbki czosnku. Zalać 2 litrami wody, wsypać 1 łyżkę soli i gotować (bez przykrycia) ok. 1/2 godz. na wolnym ogniu. Dodać sok z cytryny i wstawić do lodówki do następnego dnia. Przed podaniem na stół barszcz zlać z jarzyn, podgrzać, dodać około szklanki wywaru z grzybków, posłodzić, posolić, ewentualnie dodać sok z cytryny i pieprz do smaku. Z podanych proporcji otrzymujemy prawie 2 litry barszczu.

 

Staropolska wigilijna zupa grzybowa

Składniki:

-2 litry wody

-5-7 dkg grzybów suszonych

-1 włoszczyzna bez kapusty

-10 ziaren pieprzu czarnego

-sól

-sok z cytryny

Przygotowanie:

Wymyte grzyby zalać letnią wodą i gotować na małym ogniu pod przykryciem. Gdy grzyby zmiękną, dodać sporo włoszczyzny oraz pieprz i gotować 30 min. Do klarownej, przecedzonej zupy lekko zakwaszonej sokiem cytrynowym dodać pokrojone w cienkie paseczki kapelusze grzybów oraz oddzielnie ugotowane łazanki.

 

Kapusta z grochem (tradycyjna)

SF22-1480xSkładniki:

-½ kiszonej kapusty

-1 duża cebula

-½ szklanki grochu

-2 łyżki oleju

-1 łyżka mąki

-kminek

-sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Groch namoczyć w zimnej wodzie, zostawić na noc. Osączyć, posolić i zalać niewielką ilością wody, dodać kminek, ½ łyżeczki oleju, powoli gotować aż zmięknie, zmiksować lub przetrzeć przez sito. Na patelni na rozgrzanym oleju zrumienić uprzednio posiekaną cebulkę. Dodać mąkę i zasmażyć. Rozprowadzić zimnym wywarem z grochu, połączyć z ugotowaną kapustą. Doprawić do smaku ,dodać groch i zasmażkę, chwilę jeszcze gotować mieszając. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

 

Brukselka z pieczarkami

SF18-8034xSkładniki:

-800 g brukselki

-150 g pieczarek

-1 łyżka masła

-3/4 szklanki śmietany

-1 płaska łyżka mąki

-sól, cukier, pieprz, curry.

Przygotowanie:

Brukselkę oczyścić, opłukać, zalać wodą z dodatkiem cukru, zagotować pod przykryciem. Następnie odkryć na chwilę i gotować pod przykryciem jeszcze 10-15 minut. Miękką brukselkę odcedzić. pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć. Połączyć z brukselką, śmietaną wymieszaną z mąką, chwilę podgotować i doprawić do smaku.

 

Kutia wzbogacona bakaliami

Składniki:obrazek-25203x

-500 g pszenicy

-350 g maku

-150 g miodu

-100 g rodzynek

-100 g orzechów włoskich

-100 g orzechów laskowych

-100 g migdałów (mogą być płatki)

-100 g daktyli

-100 g fig

-100 g suszonej moreli

-½ l mleka (do maku)

-1/2 l wody (do pszenicy)

Przygotowanie:

Dzień wcześniej mak zalać gorącym mlekiem i moczyć go przez całą noc. Następnego dnia odcedzić i zmielić w maszynce do mielenia (2 razy) lub innym podobnym urządzeniu. Pszenicę wypłukać w wodzie. Następnie zalać wodą i gotować aż woda odparuje. Orzechy włoskie i laskowe drobno pokroić, rodzynki zalać gorącą wodą, moczyć je przez chwilę i odcedzić. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodać miód i razem dokładnie wymieszać. Kutię należy podawać schłodzoną.

 

Staromodny świąteczny piernik

Składngingerbread-cakeiki:

-100g cukru

-115g masła

-1 jajko

-170g melasy

-220g mąki tortowej

-1 ½ łyżeczki sody

-1 łyżeczka mielonego cynamonu

-1 łyżeczka mielonego imbiru

-1/2 łyżeczki mielonych goździków

-1/2 łyżeczki soli

-1 szklanka gorącej wody

Przygotowanie:

Nagrzać piekarnik do 170C. Wysmarować masłem i posypać mąką kwadratową formę (23 cm). Następnie wymieszać w wysokiej misce masło i cukier, później wbić jajko i dodać melasę dalej mieszając. W osobnej misce, przesiać mąkę, sodę, cynamon, imbir i goździki. Wymieszać i dodać do miski z płynnymi składnikami. Do masy dodać gorącą wodę, a następnie przelać do formy. Piec w nagrzanym wcześniej piekarniku przez około 1 godzinę (do czystego patyczka). Najlepiej pozwolić piernikowi wystygnąć przed podaniem.

 

Makowiec z orzechami

Składniki:SF22-1847

– 500 g maku,

– 450 g cukru,

– 8 jajek,

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

– 6 dużych jabłek,

– 9 łyżek kaszy manny,

– 150 g rodzynek,

– 50 g migdałów,

– 150 g siekanych orzechów + kilka do ozdoby.

Przygotowanie:

Migdały i mak sparzyć razem w gorącej wodzie, następnie zmielić. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać do migdałów i maku. Jajka ubić z cukrem i dodać do masy makowej. Wsypać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok. 60 min. w temperaturze 180oC.

 

Makowo-maślane ciasteczka

Składniki:SF21-7930

– 120-130 g mąki,

– 50 g cukru pudru,

– 30 g maku niemielonego, świeżego,

– 70 g masła,

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

– 1 żółtko,

– 2 łyżki mleka 2%.

Przygotowanie:

Zagnieć przesianą mąkę z masłem, proszkiem do pieczenia, przesianym cukrem pudrem, żółtkiem, mlekiem i makiem. Rozwałkować do grubości 2 mm i wycinać ciasteczka foremkami. Piec na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, około 6 min., w piekarniku nagrzanym do 160C. Udekorować wg uznania bakaliami, lukrem lub galaretką.

Wigilijne śledzie z cebulką

Składniki:

4-5 filetów ze śledzi,
litr mleka,
3-4 cebule,
150 ml oleju np: lnianego lub innego
liść laurowy, ziele angielskie, pieprz

Przygotowanie:

Śledzie zalać mlekiem, odstawić na godzinę. Wyjąć i wypukać w przegotowanej zimnej wodzie. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Obrane cebule pokroić w kostkę, przelać na sicie wrzątkiem. Odcisnąć. Pokrojone w kawałki śledzie ułożyć w słoiku, przekładając cebulą i przyprawami. Zalać olejem i pozostawić na kilka dni w lodówce. Podawać z razowym chlebem.

 

zobacz również:

 

  1. Wigilijna postna kapusta na różne sposoby
  2. Pyszne zupy wigilijne
  3. Jak zrobić świąteczną kutię?
  4. Karp na różne sposoby
  5. Świąteczne dekoracje stołu i mieszkania