Sushi maki

11 sierpnia 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny

Składniki

    * 300 g ryżu do sushi Blue Dragon
    * Ocet ryżowy Blue Dragon do smaku
    * Mata bambusowa Blue Dragon
    * Listki suszonych alg morskich Blue Dragon
    * Swieże i dobrej jakości ryby (może być łosoś, tuńczyk, paluszki krabowe), lub ryby wędzone (nadaje się łosoś, pstrąg lub makrela)
    * Pokrojone (w podłużne plasterki) ogórek i awokado
    * Imbir do sushi Blue Dragon
    * Japoński sos sojowy Blue Dragon

 
Przygotowanie

   1. Odmierz 300 g ryżu sushi i przelej go zimną wodą, aż się oczyści.
   2. Namocz ryż w zimnej wodzie na przynajmniej 30 minut, następnie ugotuj go według instrukcji na opakowaniu.
   3. Do smaku dodaj ocet ryżowy Blue Dragon, wymieszaj dokładnie i ułóż cienką warstwą na błyszczącej stronie folii aluminiowej.
   4. Pozostaw do ostygnięcia.
   5. Na macie bambusowej połóż listek suszonych alg morskich Blue Dragon. Listek można posmarować odrobiną sosu sojowego.
   6. Za pomocą wilgotnej łopatki wyłóż cienką warstwę ryżu, pozostawiając na górze ¼ część listka odkrytą.
   7. Mniej więcej na środkowej części ryżu połóż poziomo kawałki ryby i warzyw tak, aby utworzyły linię. Warzywa można posmarować odrobiną pasty wasabi Blue Dragon.
   8. Za pomocą maty bambusowej zroluj listek, aby powstał ciasno wypełniony walec.
   9. Pozostaw na 5 minut, a następnie pokrój rulon nożem z ząbkami na ok. 8 kawałków. Nóż należy za każdym razem namoczyć w wodzie, aby kawałki były czyste.

 

na podstawie: abfoods.pl



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz