Surówka to potrawa złożona z rozdrobnionych i pomieszanych świeżych, zazwyczaj surowych warzyw. Najczęściej warzywa w surówce łączy się z utartym jabłkiem, zaś okrasza oliwą z oliwek, octem balsamicznym lub śmietaną czy jogurtem. Klasyczna surówka w kuchni polskiej, stanowi część dania obiadowego. Przypominamy pomysły na smaczne, proste i klasyczne surówki do obiadu.
Mizeria
Składniki:
– 300 g ogórków
– sól, pieprz
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 3 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki
– 2 łyżeczki soku z cytryny (octu jabłkowego)
– 150 g gęstej kwaśnej śmietany homogenizowanej
Przygotowanie:
Ogórki umyć i obrać, pokroić na cieniutkie talarki. Doprawić solą oraz pieprzem. Połączyć z umytym i posiekanym koperkiem, szczypiorkiem, sokiem z cytryny (octem) oraz śmietaną. Wymieszać i podawać. W wersji fit zamiast śmietany można użyć jogurtu greckiego lub naturalnego.
Buraki z cebulką
Składniki:
– 5 dużych buraków (ok. 1 kg)
– 3 duże cebule
– 120 ml oleju (lub oliwy)
– do smaku: sól, pieprz, cukier, ocet jabłkowy
Przygotowanie:
Buraki ugotować w garnku do miękkości. Wystudzone buraki obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Obrać cebulę i posiekać w drobną kostkę. Rozgrzać na patelni olej rzepakowy i podsmażyć cebulę, dodać buraki, doprawić solą, cukrem, pieprzem i octem. Smażyć całość ok. 2-3 min.
Surówka z białej kapusty
Składniki:
– 1 mała główka białej kapusty
– 2 marchewki
– 1 jabłko
– 1 mała cebula czerwona
– 2 ząbki czosnku (opcjonalnie)
– 1 łyżka majonezu light
– jogurt naturalny lub grecki
– do smaku: sól, pieprz, ocet balsamiczny
– natka pietruszki
Przygotowanie:
Kapustę cieniutko poszatkować i przełożyć do miski. Dodać obraną i posiekaną cebulę, obraną i startą na tarce marchew oraz jabłko. Doprawić solą, pieprzem, octem i czosnkiem (przeciśniętym przez praskę lub suszonym) i dokładnie wymieszać.
Marchewka z groszkiem
Składniki:
– 4 marchewki
– 1/3 szklanki mrożonego groszku lub kilka łyżek groszku konserwowego z puszki
– 1/2 łyżeczki soli
– 1-2 łyżeczki cukru
– 2 łyżki masła
– 1 płaska łyżka mąki
Przygotowanie:
Obraną, umytą marchewkę pokroić w kostkę. Marchewkę umieścić w garnku, dodać sól oraz cukier, a następnie podlać wodą (powinna sięgać mniej więcej do połowy marchewki). Dusić na małym ogniu, pod przykryciem, przez kilka-kilkanaście minut. Do półmiękkiej marchewki dodać mrożony groszek (jeśli dodajemy groszek konserwowy można zrobić to dopiero po dodaniu zasmażki). Masło rozpuścić w niedużym rondelku. Wsypać mąkę i wymieszać. Smażyć przez chwilę, po czym dodać zasmażkę do marchewki. Wymieszać. Gotować jeszcze 1-2 min. W razie potrzeby doprawić do smaku solą i cukrem.
Surówka z czerwonej kapusty
Składniki:
– 1 mała główka czerwonej kapusty
– 1 cebula
– 1 jabłko
– 1 marchewka
– 1 łyżka majonezu light
– jogurt naturalny lub grecki
– do smaku: sól, cukier, pieprz, ocet jabłkowy
Przygotowanie:
Umytą kapustę drobno poszatkować. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Do miski wsypać kapustę i cebulę, doprawić solą i cukrem i chwilę pougniatać aby zmiękła. Jabłko i marchewkę zetrzeć na tarce i dodać do miski z warzywami. Dodać jogurt i majonez doprawić pieprzem i octem. Dokładnie wymieszać.
Marchewka po koreańsku z czosnkiem
Składniki:
– 1 kg marchewki
– 1 łyżka cukru
– 2 łyżki stołowe octu
– 50 g oleju
– 1 łyżeczka soli
– czosnek – 1 lub więcej ząbków
– przyprawa do marchewki po koreańsku – połącz czosnek, pieprz, gałkę muszkatołową, imbir, słodką paprykę, ostrą paprykę, czosnek granulowany
Przygotowanie:
Zetrzeć marchewkę na tarce. Odsączyć ją z soku. Posolić, dodać cukier i ocet. Wymieszać (ok. 3 min.). Odstawić na co najmniej 15 min. Rozgrzać olej na patelni i zalać marchewkę. Przyprawić przyprawą po koreańsku i dodać czosnek. Wymieszać ponownie. Aby składniki dobrze się przegryzły, podpowiadamy, by sałatkę przygotować dzień przed podaniem.
Kapusta kiszona z jabłkiem
Składniki:
– 300 g kapusty kiszonej
– 1 marchewka
– 1 jabłko
– 1 mała cebula (opcjonalnie)
– 30 ml oleju rzepakowego
– do smaku: sól, pieprz
Przygotowanie:
Marchew i jabłko obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, umieścić w misce. Kapustę kiszoną odcisnąć z wody, pokroić i dodać do marchewki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i dodać do kapusty. Do miski z warzywami dodać olej rzepakowy i przyprawy, całość dokładnie wymieszać.
Surówka z białej rzodkwi
Składniki:
– 1 rzodkiew (rzepa) biała (Agata)
– 2 jabłka
– kwaśna śmietana lub jogurt grecki/naturalny
do smaku: sól, cukier, pieprz
Przygotowanie
Rzodkiew i jabłka zetrzeć na tarce. Przyprawić solą, cukrem i pieprzem. Dodać 2-3 łyżki śmietany. Wymieszać.
Surówka z kiszonych ogórków
Składniki:
– 10 niedużych ogórków kiszonych
– 1/2 cebuli czerwonej
– 1 małe jabłko
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka syropu klonowego (lub cukru)
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kostkę. Ogórki i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce połączyć wszystkie składniki – ogórki, jabłko, cebulę, oliwę, syrop i pieprz. Wymieszać dokładnie, opcjonalnie dodać odrobinę świeżych ziół, np. natkę pietruszki.
Surówka z marchewki z chrzanem
Składniki:
– 4 marchewki
– 1 korzeń chrzanu
– 1 kwaskowe jabłko
– 1/2 szklanki śmietany
– sok z cytryny
– sól i cukier do smaku
Przygotowanie:
Marchew obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Jabłko umyć obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Chrzan obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, skropić sokiem z cytryny. Wymieszać składniki surówki ze śmietaną i przyprawić.
zobacz również:
Sałatki z kurczakiem – pomysłowe przepisy |
Lekkie sałatki polecane przez dietetyka |
Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje |