Surówka z selera z gruszką i orzechami
Artykuł zewnętrzny
składniki:
- 1 seler korzeniowy średniej wielkości
- 1-2 gruszki (oczywiście Konferencje, moje ulubione)
- 1 cytryna
- 2-3 garści łuskanych orzechów włoskich
- 1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- ew. odrobina cukru do smaku
sposób przygotowania:
Cytrynę szorujemy, sparzamy, ocieramy skórkę i wyciskamy sok.Orzechy prażymy przez 2-3 min. na suchej patelni. Selera oczyszczamy , ścieramy ma dużych oczkach tarki jarzynowej, od razu skrapiamy sokiem z cytryny aby nie ściemniał. Gruszki myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne a miąższ ścieramy tak jak selera i dodajemy do niego. Dodajemy skórkę, połowę orzechów, doprawiamy oliwą i olejem orzechowym. Nie dodawałam cukru bo gruszki były dojrzałe i słodkie, ale to już kwestia smaku. Przed podaniem posypałam surówkę resztą orzechów, było pysznie :-)