Surówka z dyni
Artykuł zewnętrzny
- składniki:
- kawałek dyni, ok. 25 dkg (najlepiej odmiany o ciemnopomarańczowym miąższu)
- 1 marchewka
- 1 jabłko o czerwonej skórce (dałam malinówkę)
- 2 łyżki łuskanych pestek dyni
- 1 łyżka ziarenek sezamu
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- sok z 1 dużej cytryny
- 1/2 łyżki cukru
- sposób przygotowania: Dynię obieramy cienko ze skórki i usuwamy watowaty środek z pestkami. Ścieramy na dużych oczkach tarki jarzynowej razem z oskrobaną marchewką. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne a miąższ, razem ze skórką, kroimy w słupki. Natychmiast skrapiamy sokiem z cytryny żeby nie ściemniało i dodajemy do startych warzyw. Mieszamy, dodajemy olej i cukier, ponownie mieszamy. Na suchej patelni prażymy przez kilka chwil pestki dyni i sezam, a kiedy się lekko zrumienią, połowę dodajemy do surówki, mieszamy. Resztą ziaren posypujemy surówkę przed podaniem.