Strogonow wieprzowy
Pamiętam jak 7 lat temu mój mąż chcą mi zaimponować gotował obiady, kolację itp. Pamiętam jedno danie, które bardzo mi smakowało, niestety troszkę teraz się wycwanił i to ja przejęłam kuchnię.
Porcja dla 4 osób:
- 500 g polędwiczek wieprzowych
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula pokjrojona w cienkie krążki
- 2 ząbki czosnku – pokrojone w cienkie plastry albo wyciśnięte praską
- 200g pieczarek pokrojonych w plastry
- troszkę brandy
- 150 ml gęstej śmietany
- odrobina soku z cytryny
- garść posiekanej natki pietruszki
Oczyścić mięso z tłuszczu oraz błon, następnie kroimy w cienkie plastry, a następnie w cienkie paski. Doprawiamy solą, pipeprzem oraz łyżeczką papryki.
Na dużej patelni należy mocno rozgrzać połowę oliwy z oliwek (2 łyżki), wrzucamy cebulkę i smażymy na średnim ogniu około 6-8 minut, często mieszając, dopóki się nie zeszkli. Dodajemy czosnek, pieczarki i zwiększamy ogień. Smażymy około 3-4 minut, aż pieczarki będą miękkie. Przekładamy zawartość patelni na talerz i odstawiamy na bok.
Wlewamy na patelnię pozostałą oliwę (2 łyżki) i smażymy na ostrym ogniu wieprzowinę 1,5-2 minuty z każdej strony (aż zrumieni się na złocistobrązowo). Przekładamy z powrotem na patelnie pieczarki, cebulkę i czosnek i wlewamy troszkę brandy, zagotowujemy i w całości odparowywujemy. Powoli wlewamy gęstą śmietanę i bardzo uważnie doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wsypujemy posiekaną natkę i zestawiamy patelnię z ognia. Podać do stołu z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Przeczytaj również:
- Strogonow z kurczaka
- Kurczak w pomarańczach i jabłkach
- Biała kiełbasa w piwie i miodzie
- Pyszne flaczki z kurczaka
- Gołąbki leniwe po kawalersku
- Kurczak na butelce z piwem