Strogonow wieprzowy

17 listopada 2010, dodał: Joanna
Artykuł zewnętrzny

Pamiętam jak 7 lat temu mój mąż chcą mi zaimponować gotował obiady, kolację itp. Pamiętam jedno danie, które bardzo mi smakowało, niestety troszkę teraz się wycwanił i to ja przejęłam kuchnię.

Porcja dla 4 osób:

  • 500 g polędwiczek wieprzowych
  • 1 łyżeczka  słodkiej papryki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula pokjrojona w cienkie krążki
  • 2 ząbki czosnku – pokrojone w cienkie plastry albo wyciśnięte praską
  • 200g pieczarek pokrojonych w plastry
  • troszkę  brandy
  • 150 ml gęstej śmietany
  • odrobina soku z cytryny
  • garść posiekanej natki pietruszki

Oczyścić  mięso z tłuszczu oraz błon, następnie kroimy w cienkie plastry, a następnie w cienkie paski. Doprawiamy solą, pipeprzem oraz łyżeczką papryki.

Na dużej patelni należy mocno rozgrzać połowę oliwy z oliwek (2 łyżki), wrzucamy cebulkę i smażymy na średnim ogniu około 6-8 minut, często mieszając, dopóki się nie zeszkli. Dodajemy czosnek, pieczarki i zwiększamy ogień. Smażymy około 3-4 minut, aż pieczarki będą miękkie. Przekładamy zawartość patelni na talerz i odstawiamy na bok.

Wlewamy na patelnię pozostałą oliwę (2 łyżki) i smażymy na ostrym ogniu wieprzowinę 1,5-2 minuty z każdej strony (aż zrumieni się na złocistobrązowo). Przekładamy z powrotem na patelnie pieczarki, cebulkę i czosnek i wlewamy troszkę brandy, zagotowujemy i w całości odparowywujemy. Powoli wlewamy gęstą śmietanę i bardzo uważnie doprowadzamy ją do wrzenia. Następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Wsypujemy posiekaną natkę i zestawiamy patelnię z ognia. Podać do stołu z makaronem lub ryżem ugotowanym na sypko.

Przeczytaj również:

  1. Strogonow z kurczaka
  2. Kurczak w pomarańczach i jabłkach
  3. Biała kiełbasa  w piwie i miodzie
  4. Pyszne flaczki z kurczaka
  5. Gołąbki leniwe po kawalersku
  6. Kurczak na butelce z piwem