Stornia na parze z prażoną dynią i warzywami
Stornia (flądra) to ryba morska znana z bardzo delikatnego, białego mięsa o maślanym smaku. Niskokaloryczna, bogata w kwasy omega-3, dostarcza dużych ilości selenu i fosforu. Warto zwrócić na nią uwagę, zwłaszcza jeśli dbamy o linię. Przygotowana na parze zachowa walory smakowe, nie przekraczając zapotrzebowania kalorycznego nawet na bardzo restrykcyjnej diecie. W dodatku jest chyba tą rybą, którą najłatwiej zjeść, bo grube ości bez problemu odchodzą od mięsa, i nie musimy bawić się w wyciąganie ich widelcem.
Składniki:
- świeża stornia (flądra) – tuszka,
- jedna marchew,
- por (kawałek wielkości kilku cm),
- dwie różyczki brokuła,
- łyżka oliwy z oliwek,
- garść nasion dyni,
- sok z cytryny,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Tuszkę ryby opłukać, posolić, popieprzyć i umieścić w naczyniu do gotowania na parze lub na durszlaku nad gotującą się wodą. Rybę kładziemy ciemną skórką do dołu. Marchew pociąć na cienkie wstążki przy pomocy obieraczki do warzyw. Pora pokroić na krążki. Marchew, pora i brokuła położyć na rybie. Gotować na parze do 20 minut.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i uprażyć na niej nasiona dyni. Podsmażać, aż zaczną leciutko brązowieć. Rybę i warzywa położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny i polać oliwą z nasionami dyni. Voilà!
Wolicie tradycyjną, smażoną rybę, czy rybę pieczoną lub na parze?