Staropolski chłodnik z kalarepką

6 maja 2009, dodał: Redakcja
Artykuł zewnętrzny


Składniki dla 4 osób:

1 pęczek młodych buraczków z botwinką
1 ½ szklanki odtłuszczonego rosołu z cielęciny
2 szklanki zakwasu z buraków
1 drobno posiekana czerwona cebula
1 szklanka roztrzepanego zsiadłego mleka
¾ szklanki wywaru z raków
¾ szklanki śmietany 36%
1 świeży ogórek
1 ogórek małosolny
1 jabłko winne
Kilka rzodkiewek
Szczypiorek
Koperek
Natka pietruszki
Świeża mięta
¾ szklanki ugotowanych i pokrojonych w kostkę szyjek rakowych
¾ szklanki pokrojonej w kostkę gotowanej cielęciny
Sok z ½ cytryny
Sól
4 kalarepki
8 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
8 czarnych winogron

Buraczki umyć, oskrobać, posiekać w drobną kosteczkę i ugotować na małym ogniu w rosole połączonym z 1 szklanką kwasu z buraków z dodatkiem cebuli przez 25-30 minut. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać drobno posiekane, umyte liście botwinki. Następnie wywar wystudzić do temperatury 10°C, dolać jeszcze po szklance kwasu z buraków i roztrzepanego zsiadłego mleka oraz wywar z raków i śmietanę, starannie rozprowadzić. Ogórki i jabłko obrać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobną kosteczkę. Rzodkiewki pokroić w krążki, zioła bardzo drobno posiekać i wszystko dodać do chłodnika. Następnie dorzucić szyjki rakowe i cielęcinę, całość doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, ewentualnie również odrobiną cukru, wymieszać.
Chłodnik odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Kalarepki dokładnie umyć, przyciąć pędy na wysokości ok. 5 cm, ściąć górę warzywa, a środek wydrążyć. Chłodnik wyporcjować do wydrążonych kalarepek, do każdej porcji dodać 2 przekrojone na pół jajka przepiórcze, podawać z czterema połówkami czarnych winogron na wierzchu.

Przygotowanie zakwasu z buraków:
500 g umytych, obranych i opłukanych buraków pokroić w plastry grubości ok. ½ cm, umieścić w wyparzonym słoju lub kamiennym garnku, przekładając 2 posiekanymi ząbkami czosnku. Całość zalać ok. 4 szklankami ciepłej, przegotowanej wody źródlanej z łyżeczką miodu i dodać ½ kromki razowego chleba (woda powinna ledwie zakrywać buraki). Słoik przykryć pojedynczą warstwą gazy i pozostawić w temperaturze ok. 20°C. Po 2 dniach wyciągnąć chleb, resztę pozostawić jeszcze na 2-3 dni.

na podstawie: www.prymat.pl



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...