Sposób na królewskie śniadanie. Nietypowe dodatki do tostów

3 lipca 2024, dodał: Marta Dasińska

Dla wielu osób tosty są klasycznym wyborem na śniadanie. Ale śniadanie to coś więcej niż tylko proste wariacje i znane dodatki. To umiejętność wyłamania się ze zwykłej rutyny tostów i dżemów. Dlatego polecam klasykę i nowoczesność czyli tosty z pomidorami, karczochami i awokado, ulubieńcem współczesnych czasów. To prosty, pyszny i bogaty posiłek, który warto wprowadzić do swojego jadłospisu!

Tosty to łatwe i znajome śniadanie, to ciepłe kanapki, które nasze mamy posypywały cynamonem i cukrem albo podawały z jajkiem sadzonym. Od dodatków serowych i owocowych po połączenia słone i słodkie – takie współczesne pomysły na tosty śniadaniowe nadadzą niepowtarzalny smak ulubionemu posiłkowi każdego dnia. Proponujemy tosty z pomidorami, karczochami i awokado.

Wskazówki dotyczące tostów na królewskie śniadanie

Rodzaj chleba użytego do tostu powinien uwzględniać dodatki. Wieloziarnisty chleb z nasionami pasuje do klasycznych dodatków, takich jak jajka i plasterki sera, dobrze komponuje się również z masłem orzechowym i jako baza do tostów z awokado. Alternatywnie możemy jednak wybrać chleb na zakwasie i na sposób włoski przygotować tosty z awokado oraz dojrzałymi pomidorami lub po hiszpańsku posmarować ricottą z dodatkiem warzyw. Najlepszy chleb do tostów z awokado to taki, który ma dobrą strukturę, aby utrzymać wszystkie pyszne dodatki.

Aby przygotować tosty czyli opiekany chleb możemy wykorzystać kilka opcji, w tym piekarnik, tostery, a nawet smażenie na patelni. Osobiście najbardziej lubię tosty pieczone w piekarniku nagrzanym na 180 st. C przez 4-5 min. Dodatkowo, jeśli chcemy, aby chleb był bardziej chrupiący, wystarczy przewrócić go na drugą stronę i opiekać dodatkowo przez 1-2 min.

Smaczne i zdrowe dodatki do tostów śniadaniowych

Tosty z awokado, karczochami oraz dojrzałymi pomidorami to pomysł na świeże, pyszne tosty śniadaniowe, które urozmaicą każde śniadanie. To zdrowe danie, które sprawi, że początek dnia będzie bardziej ekscytujący. Awokado dostarcza prawie 20 witamin i minerałów, w tym m.in. witaminy C, E, K1, B6 i kwas foliowy, a także niezbędne minerały, takie jak potas i miedź. Ma niską zawartość cukru, ale zawiera błonnik, który pomaga dłużej czuć się sytym. Jest także bogate w tłuszcze jednonienasycone, czyli „dobre” tłuszcze. I smakują wyśmienicie. Posiekana świeża bazylia, kolendra, koperek lub pietruszka dobrze komponują się z awokado.

Karczochy mają natomiast niską zawartość tłuszczu, ale są bogate w błonnik, witaminy, minerały i przeciwutleniacze, szczególnie w kwas foliowy i witaminę C, dostarczają również ważnych minerałów, takich jak magnez i fosfor. Ponadto karczochy są dobrym źródłem potasu, który pomaga regulować ciśnienie krwi. Karczochy zawierają też luteolinę, przeciwutleniacz , który zapobiega tworzeniu się cholesterolu. Zwiększa także produkcję żółci, która pomaga usuwać szkodliwe toksyny z wątroby.

Do awokado i karczochów idealnie pasują dojrzałe pomidory. Pomidory są źródłem beta-karotenu, likopenu i witaminy C, z których wszystkie są przeciwutleniaczami chroniącymi przed uszkodzeniem komórek. Naukowcy wskazują także na ochronę przed promieniowaniem ultrafioletowym (UV). Aby zwiększyć zdolność organizmu do wchłaniania likopenu, należy do potraw dodawać oliwę z oliwek.

Przepis na śniadaniowe tosty z pomidorami i awokado

Składniki:
– 5-6 dojrzałych pomidorów
– 140 ml oliwy z oliwek
– 1 cebula, posiekana
– 3 łyżeczki nasion gorczycy żółtej
– 1 łyżeczka suszonego oregano
– 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
– 1/3 szklanki (80 ml) czerwonego octu winnego
– 2 1/2 łyżki brązowego cukru
– 8 kromek ciabatty lub chleba na zakwasie
– 1 awokado, pokrojone w plasterki
– 4 marynowane serca karczochów, przekrojone na pół
– zioła do podania

Przygotowanie:
Obrać i posiekać pomidory. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni, dodać cebulę i smażyć, mieszając, przez 2-3 min. Dodać nasiona gorczycy, oregano i połowę czosnku i smażyć, mieszając, przez 30 sek. Dodać pomidory, ocet, sól i zagotować. Gotować na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu, przez 35-40 min, aż masa się zredukuje. Dodać cukier i gotować, od czasu do czasu mieszając, przez kolejne 30 min., aż masa zgęstnieje. Pastę pomidorową można przechowywać w lodówce przez 7 dni. Po wyjęciu z lodówki wystarczy podgrzać na patelni (2-3 min.). Przygotować tosty. Wymieszać pozostałą oliwę i czosnek i posmarować chleb. Piec w piekarniku albo na patelni aż będą złociste.  Na grillowanym chlebie rozsmarować pastę pomidorową, a na wierzchu ułożyć plasterek awokado i połówkę karczocha. Posypać ziołami i podawać.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz