Sos ze świeżych grzybów

3 września 2012, dodał: cisowianka20
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

300 ml wywaru z warzyw

30-50 dkg świeżych grzybów (borowiki, maślaki i podgrzybki)

8-10 dkg cebuli

tłuszcz do grzybów

3 dkg tłuszczu

3 dkg mąki

100 ml śmietany

50 ml jogurtu

natka pietruszki

sól

pieprz

przyprawa do zup (może być z kostki)

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, opłukać, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na tłuszczu i dusić do miękkości – często mieszając. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Dodać grzyby i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać śmietanę i jogurt. Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki. Doprowadzić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Sos podawać do klusek i zrazów.



FORUM - bieżące dyskusje

Pastelowy makijaż oczu
Dla blondynek to jest dobra opcja, ale brunetki potrzebują wyrazistych makijaży...
Opalona skóra
Picie soku z marchwi powoduje też taki opalony odcień skóry...
Praca w dużej firmie a zarobki
Często takie duże firmy mają nieormowany czas pracy i za nadgodziny nikt nie płaci...
Kolczyki
Fajne są takie z dodatkiem naturalnych kamieni, np. hematytu, kwarcu itp.