Sos ze świeżych grzybów | Wszystko dla zdrowia i urody, porady kulinarne Uroda i Zdrowie - serwis nie tylko dla kobiet!

Sos ze świeżych grzybów

3 września 2012, dodał: cisowianka20
Artykuł zewnętrzny

Składniki:

300 ml wywaru z warzyw

30-50 dkg świeżych grzybów (borowiki, maślaki i podgrzybki)

8-10 dkg cebuli

tłuszcz do grzybów

3 dkg tłuszczu

3 dkg mąki

100 ml śmietany

50 ml jogurtu

natka pietruszki

sól

pieprz

przyprawa do zup (może być z kostki)

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, opłukać, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na tłuszczu i dusić do miękkości – często mieszając. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Dodać grzyby i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać śmietanę i jogurt. Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki. Doprowadzić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Sos podawać do klusek i zrazów.



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Jak stawiać granice innym ludziom?
Niektórzy obawiają się, że sztywne ustalenie granic pozbawia szansy na bliską relację, ale...
Błędy w komunikacji - 12 zdań, któr…
Czego nie mówić będąc w związku? 1. Nie masz nic do gadania. Chodzi o wszystkie zdania ograniczające...
Jedzenie, które zmniejsza ryzyko ch…
Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "BMC Medicine" przekonują, że jedząc orzechy zamiast jajek możemy...
Podwyżka renty socjalnej
Sejm zajmuje się projektem podwyżki renty socjalnej. Świadczenie ma wzrosnąć aż trzykrotnie! Dzięki...