Sos ze świeżych grzybów
Artykuł zewnętrzny
Składniki:
300 ml wywaru z warzyw
30-50 dkg świeżych grzybów (borowiki, maślaki i podgrzybki)
8-10 dkg cebuli
tłuszcz do grzybów
3 dkg tłuszczu
3 dkg mąki
100 ml śmietany
50 ml jogurtu
natka pietruszki
sól
pieprz
przyprawa do zup (może być z kostki)
Wykonanie:
Grzyby oczyścić, opłukać, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na tłuszczu i dusić do miękkości – często mieszając. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Dodać grzyby i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać śmietanę i jogurt. Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki. Doprowadzić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Sos podawać do klusek i zrazów.