URODA I ZDROWIE

Sos ze świeżych grzybów

3 września 2012, dodał: cisowianka20

Składniki:

300 ml wywaru z warzyw

30-50 dkg świeżych grzybów (borowiki, maślaki i podgrzybki)

8-10 dkg cebuli

tłuszcz do grzybów

3 dkg tłuszczu

3 dkg mąki

100 ml śmietany

50 ml jogurtu

natka pietruszki

sól

pieprz

przyprawa do zup (może być z kostki)

Wykonanie:

Grzyby oczyścić, opłukać, drobno pokroić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Wszystko podsmażyć na tłuszczu i dusić do miękkości – często mieszając. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc. Rozprowadzić zimnym wywarem, szybko mieszając trzepaczką, zagotować. Dodać grzyby i gotować przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec gotowania wlać śmietanę i jogurt. Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki. Doprowadzić do smaku solą, pieprzem i przyprawą. Sos podawać do klusek i zrazów.


loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

AMPUKI ARGAN INFUSION od Inoar
Zacznij włosy olejować. Może być nawet zwykły olej kokosowy z dodatkiem kilku kropli...
Gdzie kupić ubrania dla dziecka?
Sklep producenta ubranek dla dzieci Kaola-Kid polecam. Ubranka kolorowe i wygodne, takie które dzieciakom...
AMPUKI ARGAN INFUSION od Inoar
Ewentualnie spróbuj ujarzmić włosy prostownicą z Inoar, możesz je lekko podkręcić lub wygładzić...
AMPUKI ARGAN INFUSION od Inoar
Stosuję od miesiąca i potwierdzam, że jest sztos! Wreszcie ujarzmiłam grzywkę, która stała...