Sos słodko-kwaśny

25 listopada 2015, dodał: mati69
Artykuł zewnętrzny

Jak zrobić sos słodko-kwaśny?Powinien zawierać porcję warzyw czy owoców, a najlepiej smakuje jako dodatek do ryżu, do dań z kurczaka itp. Przyda się do niego marchew, papryka, kukurydza,  cebula oraz sos pomidorowy.
Składniki:

• 2 marchewki
• 1 czerwona papryka
• 1 puszka ananasa
• 1 pomarańcza
• 2 cytryny
• 2 cebule
• 350 ml sosu pomidorowego
• ½ puszki kukurydzy
• 4 łyżki cukru jasnego trzcinowego
• 1 szkl. wody
• 1 łyżka maki ziemniaczanej
• szczypta soli i pieprzu do smaku

Przygotowanie:

Obrać marchewkę – pokroić w słupki. Paprykę pokroić w paski, cebulę w piórka.
Ananasa pokroić na drobno.
Wycisnąć sok z pomarańczy i cytryn.
Cukier roztopić w woku, dolać sok z ananasa, sok pomarańczowy, z cytryn  i wymieszać. Dodać sól i pieprz. Dodać sos pomidorowy i doprowadzić do wrzenia, a potem wrzucić warzywa. Gotować 5 minut. Dodać kukurydzę i znów gotować –  ok. 3 minut. Mąkę kukurydzianą rozpuścić w wodzie, dolać do sosu i zagęścić go mieszając.