Sos mięsno-cebulowy

21 sierpnia 2009, dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos mięsno-cebulowy

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

0,5 kg wieprzowiny ( łopatka, od szynki , biodrówki bez kości , itp. )
3 cebule
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju
sos sojowy
papryka mielona
curry
pieprz mielony
3 łyżeczki mąki
3 szklanki wody

Mięso pokroić na 4 kawałki , natrzeć przyprawami . Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać smalec ( olej ), włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dołożyć cebulę , liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę , doprowadzić do wrzenia , a następnie dusić na małym gazie aż mięso będzie bardzo miękkie , a cebula prawie się rozgotuje .Wyjąć mięso i rozdrobnić ( powinno się pod naciskiem widelca rozpadać na ,, strzępki „).Włożyć mięso do sosu. Wymieszać. Mąkę rozetrzeć z 2 łyżkami oleju i zagęścić nią sos . Mieszając zagotować sos . Doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...