Sos mięsno-cebulowy

21 sierpnia 2009,
dodał: Babciagramolka
Artykuł zewnętrzny

Sos mięsno-cebulowy

Czas : 1,5 godziny

Składniki :

0,5 kg wieprzowiny ( łopatka, od szynki , biodrówki bez kości , itp. )
3 cebule
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżki smalcu
2 łyżki oleju
sos sojowy
papryka mielona
curry
pieprz mielony
3 łyżeczki mąki
3 szklanki wody

Mięso pokroić na 4 kawałki , natrzeć przyprawami . Cebulę pokroić w piórka. W rondlu rozgrzać smalec ( olej ), włożyć mięso i obsmażyć na rumiano. Dołożyć cebulę , liście laurowe i ziele angielskie. Wlać wodę , doprowadzić do wrzenia , a następnie dusić na małym gazie aż mięso będzie bardzo miękkie , a cebula prawie się rozgotuje .Wyjąć mięso i rozdrobnić ( powinno się pod naciskiem widelca rozpadać na ,, strzępki „).Włożyć mięso do sosu. Wymieszać. Mąkę rozetrzeć z 2 łyżkami oleju i zagęścić nią sos . Mieszając zagotować sos . Doprawić do smaku sosem sojowym i pozostałymi przyprawami .

 

nadesłane: Babciagramolka



FORUM - bieżące dyskusje

Doda Dream Show
Całkiem możliwe. Z jednej strony okej, ma jakiś swój wizerunek sceniczny, publiczny, medialny,...
Pracoholizm
AI - wspaniałe narzędzie i genialne odkrycie, które ludzkość będzie wykorzystywać także przeciwko...
klejenie butów
Zużyte obuwie wygląda źle i psuje cały nasz wizerunek. Czasem jednak warto ratować...
Jak radzicie sobie z pielęgnacją ce…
Które miejsca macie najbardziej przesuszone? U siebie zauważyłam, że najbardziej suche mam łydki....