Sos chrzanowy bez śmietany
Artykuł zewnętrzny
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki musztardy
- szczypta soli
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1,5 łyżki chrzanu
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
1. Jajko należy zmiksować
2. Dodajemy musztardę i sól i nadal miksujemy (nie należy bać się ubijania tych składników jeśli sos ma być lekki i delikatny)
3. Dodajemy oliwę, łyżka po łyżce i nadal miksujemy
4. Dodajemy chrzan i miksujemy
5. Dodajemy sok z cytryny, łyżka po łyżce, i miksujemy
6. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku
7. Na koniec podgrzewamy w rondelku kilka minut, tak by tylko trochę zgęstniało i straciło smak surowizny
8. Rewelacyjnie pasuje do białej kiełbasy
Autorka przepisu, www.zyjezebyjesc.pl, prowadzi bloga pod tą samą nazwą. Proponuje dania klasyczne i nowatorskie, idealnie oddającej jej motto życiowe „Pamiętaj zdrowo nie znaczy katorżniczo, bo życie jest, między innymi po to, żeby jeść”