Soczysty i pyszny filet drobiowy prosto z patelni
Kotlety z piersi indyczej lub kurczęcej to jedno z dań pojawiających się na polskich stołach dość często. Przygotowuje się je bardzo łatwo i bardzo szybko. Czy można w jakiś sposób urozmaicić tak prosty posiłek, pomijając podawanie go za każdym razem z inną surówką? Owszem, można i oto sposób na soczysty filet z indyka… lub kurczaka.
– filety z indyka (lub kurczaka) 200g,
– 1 duże jajko,
– olej do smażenia,
– łyżeczka musztardy,
– łyżka oliwy,
– przyprawa do indyka.
Gotową przyprawę można zastąpić mieszanką, na którą składają się:
sól, papryka słodka, czosnek, bazylia, gorczyca, gałka muszkatołowa.
Przygotowanie:
Najpierw należy przygotować marynatę. Oddzielamy żółtko od białka. Żółtko mieszamy z musztardą, oliwą oraz przyprawą do indyka. Filety namaczamy w marynacie na minimum 30 minut. Po tym czasie ubijamy białko na sztywną pianę i rozgrzewamy olej na patelni. Kotlety obtaczamy w białku zaraz przed położeniem na patelnię. Pozostałą w naczyniu pianę nakładamy na smażące się mięso. Smażymy około 6 minut z każdej strony. Z podanych składników przygotowujemy dwie porcje.
A w jakiej panierce Wy najczęściej smażycie mięso drobiowe?