Śniadanie z żelazną pastą jejeczną

11 maja 2011, dodał: agf
Artykuł zewnętrzny

Do tego śniadania w wersji dietetycznej polecam pełnoziarniste pieczywo- bogate źródło błonnika i żelaza.

składniki:

2 kromki pieczywa pełnoziarnistego

żelazna pasta (ilości przykładowe):

5 jajek

pęczek natki pietruszki

pęczek szczypiorku

garść rukoli

łyżeczka musztardy

łyżka masła

sól, pieprz

Wersja podania jajek na sposób mniej kaloryczny i bardziej zdrowy. Pasta jajeczna bez majonezu, za to ze składnikami bogatymi w żelazo.

Jajka gotujemy na twardo. Zieleninę myjemy, wrzucamy do blendera i drobno mielimy. Dorzucamy do blendera obrane jajka  (najlepiej jeszcze ciepłe) i łyżkę masła. Mielimy prawie na puch, mogą zostać pojedyncze większe kawałki jajek, nie szkodzi. Doprawiamy odrobiną musztardy, solą i pieprzem do smaku.

Pastę nakładamy na chlebek i dekorujemy rukolą czy pomidorem (według gustu). Ważne by pasta nie była z lodówki, powinna być ciepława (ja czasem wkładam pojemniczek z nią na garnek z parującą wodą) by ładnie się rozsmarować.

Smacznego!

file1305151019



Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Jeden komentarz do Śniadanie z żelazną pastą jejeczną

  1. avatar dietetyk medyczny pisze:

    Super, nareszcie jajka bez majonezu :) żółtka są bogate w żelazo, a żelazo łatwiej się wchłania w obecności produktów z wit. C – czyli koperek, pomidor itd. :) także duży plus za połączenie :)

Dodaj komentarz