smażona szynka z bobem i marchewką
Artykuł zewnętrzny
300 g surowej szynki
2 czerwone cebule
200 g bobu
200 g małej marchewki
2 łyżki bułki tartej
2 łyżki masła
1/2 szklanki wody
sól, pieprz, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa
- mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką,
- obsmażamy na patelni, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę, podsmażamy, dodajemy wodę i dusimy kilka minut,
- bób gotujemy kilka minut w osolonej wodzie odcedzamy i przelewamy zimną wodą, obieramy,
- marchew myjemy, gotujemy w całości kilka minut,
- na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą i ją rumienimy, dodajemy warzywa, przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową, po chwili zdejmujemy z ognia,
- warzywa podajemy z szynką