URODA I ZDROWIE

Smalec z białej fasoli z boczniakami

26 września 2019, dodał: EKSPERTKA

Smalec kojarzy nam się z tłustą, niekoniecznie zdrową przekąską. Podawany z kiszonym ogórkiem i kieliszkiem zimnej wódki od lat wpisuje się w kanon PRL-owskiej kuchni. Świetnie sprawdza się w okresie zimowym i nadal jest doceniany przez licznych smakoszy, tym bardziej, że jego kombinacji jest naprawdę wiele. Dzisiaj serwujemy Wam przepyszny i znacznie zdrowszy smalec wegański: z fasoli i grzybów. Użyliśmy do niego boczniaków, ale z powodzeniem można użyć pieczarek czy kurek. Naturalnie aby zachować tradycję, ale też dodać pikanterii podajemy go z dodatkiem kiszonych ogórków na świeżej bagietce.

składniki:

 

duża cebula

250 gram boczniaków

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki żurawiny suszonej

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

goździk

puszka białej fasoli

1/2 łyżeczki majeranku

1/2 łyżki sosu sojowego

sól morska,

pieprz

3 łyżki wody przegotowanej zimnej

Cebulę i grzyby pokroić w kosteczkę. Do rondla dodać olej, rozgrzać i dodać grzyby, cebulę, żurawinę, liście laurowe, ziele i goździk. Całość podsmażyć do momentu przyrumienienia się cebuli. Fasole odcedzamy, blendujemy z majerankiem, sosem sojowy, solą, pieprzem i wodą.Całość z rondla (oprócz przypraw czyli ziela itp) dodajemy do fasoli i mieszamy. Doprawiamy do smaku.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

loading...

Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

wypadające włosy
Trzeba działać. Na pewno nie będzie tak, że włosy z niczego zaczną wyglądać normalnie. Tutaj...
Sposób na to, jak schudnąć w 1,5 mi…
Uważam, że musisz wyeliminować węglowodany z diety i codziennie odwiedzać siłownię. Możesz także spróbować...
ogrodzenie
Ja mam ogrodzenie betonowe i bardzo ładnie wygląda. My mamy dom w kształcie kostki...
Medycyna estetyczna Wrocław
Ja bym sobie chciała zrobić usta, ale mąż pilnuje :D Grozi rozwodem...