Smalec z białej fasoli z boczniakami
Artykuł zewnętrzny
Smalec kojarzy nam się z tłustą, niekoniecznie zdrową przekąską. Podawany z kiszonym ogórkiem i kieliszkiem zimnej wódki od lat wpisuje się w kanon PRL-owskiej kuchni. Świetnie sprawdza się w okresie zimowym i nadal jest doceniany przez licznych smakoszy, tym bardziej, że jego kombinacji jest naprawdę wiele. Dzisiaj serwujemy Wam przepyszny i znacznie zdrowszy smalec wegański: z fasoli i grzybów. Użyliśmy do niego boczniaków, ale z powodzeniem można użyć pieczarek czy kurek. Naturalnie aby zachować tradycję, ale też dodać pikanterii podajemy go z dodatkiem kiszonych ogórków na świeżej bagietce.
składniki:
duża cebula
250 gram boczniaków
4 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki żurawiny suszonej
3 liście laurowe
3 ziela angielskie
goździk
puszka białej fasoli
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżki sosu sojowego
sól morska,
pieprz
3 łyżki wody przegotowanej zimnej
Cebulę i grzyby pokroić w kosteczkę. Do rondla dodać olej, rozgrzać i dodać grzyby, cebulę, żurawinę, liście laurowe, ziele i goździk. Całość podsmażyć do momentu przyrumienienia się cebuli. Fasole odcedzamy, blendujemy z majerankiem, sosem sojowy, solą, pieprzem i wodą.Całość z rondla (oprócz przypraw czyli ziela itp) dodajemy do fasoli i mieszamy. Doprawiamy do smaku.