Smalec z białej fasoli z boczniakami

26 września 2019, dodał: Małgorzata Kopeć
Artykuł zewnętrzny

Smalec kojarzy nam się z tłustą, niekoniecznie zdrową przekąską. Podawany z kiszonym ogórkiem i kieliszkiem zimnej wódki od lat wpisuje się w kanon PRL-owskiej kuchni. Świetnie sprawdza się w okresie zimowym i nadal jest doceniany przez licznych smakoszy, tym bardziej, że jego kombinacji jest naprawdę wiele. Dzisiaj serwujemy Wam przepyszny i znacznie zdrowszy smalec wegański: z fasoli i grzybów. Użyliśmy do niego boczniaków, ale z powodzeniem można użyć pieczarek czy kurek. Naturalnie aby zachować tradycję, ale też dodać pikanterii podajemy go z dodatkiem kiszonych ogórków na świeżej bagietce.

składniki:

 

duża cebula

250 gram boczniaków

4 łyżki oleju rzepakowego

2 łyżki żurawiny suszonej

3 liście laurowe

3 ziela angielskie

goździk

puszka białej fasoli

1/2 łyżeczki majeranku

1/2 łyżki sosu sojowego

sól morska,

pieprz

3 łyżki wody przegotowanej zimnej

Cebulę i grzyby pokroić w kosteczkę. Do rondla dodać olej, rozgrzać i dodać grzyby, cebulę, żurawinę, liście laurowe, ziele i goździk. Całość podsmażyć do momentu przyrumienienia się cebuli. Fasole odcedzamy, blendujemy z majerankiem, sosem sojowy, solą, pieprzem i wodą.Całość z rondla (oprócz przypraw czyli ziela itp) dodajemy do fasoli i mieszamy. Doprawiamy do smaku.