Tarta czekoladowo-kawowa

26 września 2019, dodał: Redakcja

Share and Enjoy !

0Shares
0 0

Lato za nami, to właśnie jesienią kiedy za oknem szaro i ponuro z czystym sumieniem możemy pozwolić sobie na luksus przygotowywania czekoladowych łakoci. Ta tarta wyrazista w smaku polecana jest dla koneserów kawy i czekolady, połączenie tych dwóch czarnych składników smakuje wybornie i dodaje energii, po depresji ani śladu! Warto zwrócić uwagę na jakość składników. Przygotowanie tarty zajmie nam około 80 minut plus chłodzenie.

składniki:

 

200 gram mąki

szczypta soli

50 gram cukru

150 gram masła

jajko

3 łyżki zimnej wody niegazowanej

masa:

400 ml śmietanki kremówki 30 %

3 jaja

125 gram cukru

3 łyżki kakao

2 łyżki kawy rozpuszczalnej

25 gram gorzkiej czekolady

 

Ciasto: masło pokroić w kostkę, wrzucić do miski razem z mąką i solą. Dodać cukier, wymieszać, aż powstanie kruszonka. Dodać jajko i tyle wody aby wszystkie składniki stanowiły jedna gładką masę.Owinąć w folię i włożyć do lodówki na 30 minut, potem rozwałkować i wyłożyć formę, nakłuć. Piec 15 minut w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku, które nakrywamy papierem do pieczenia i wykładana fasolą w celu obciążenia. Po 10 minutach zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy około 10 minut.

 

nadzienie: śmietankę podgrzewamy aż zacznie wrzeć, jaja ubijamy na puszystą masę, dodajemy cukier i kakao cały czas ubijając, kawę również powoli dodajemy, dodajemy gorącą śmietankę, całość wylewamy na podpieczone ciasto,, Tartę dalej pieczemy około 30 minut. Na koniec posypujemy kakao i tartą gorzką czekoladą.

 

 

 

Share and Enjoy !

0Shares
0 0


Możesz śledzić wszystkie odpowiedzi do tego wpisu poprzez kanał .

Dodaj komentarz


FORUM - bieżące dyskusje

Tanie dodatki
Ja lubię niedrogie dodatki, bo nie przywiązuję się do biżuterii na co dzień wybieram...
Filmy
To ja ostatnio na chyba netflix oglądałam "Rytuał". Całkiem przyjemny. Teraz na dziś planujemy...
Seriale
Mnie mega wciągneła "Chyłka". Zazwyczaj nie oglądam polskich seriali ale ten jest świetny,...