Smaki jesieni – przepisy na grzyby i gruszki
Jesień to czas, w którym po aktywnym lecie zaczynamy zwalniać tempo. Już w październiku dni robią się coraz krótsze, a wieczory chłodniejsze. W takim czasie nic nie poprawi nastroju tak jak aromatyczne dania pełne jesiennych smaków. Czego w tym sezonie nie może zabraknąć na naszych stołach?
Marcin Sikora, kucharz Winiarni Zamojskiej podpowiada, co warto przygotować o tej porze roku:
„Polecam szybkie i bardzo łatwe w przygotowaniu danie z krewetek, chorizo, z pomidorami i smażonymi boczniakami. Połączenie śródziemnomorskich smaków z niezwykle aromatycznymi grzybami oraz świeżą papryczką chili zachwyci wszystkich domowników i gości. Na naszym stole nie powinno również zabraknąć kurek. Te grzyby mają przyjemny owocowy zapach, a smak delikatnie ostry, pieprzny. Niebanalnym pomysłem jest połączenie kurek z innym jesiennym smakiem jakim jest dynia. Polecam ravioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowym – danie do przygotowania w 30 minut” – mówi Sikora i dodaje – “ Fantastycznym dopełnieniem tych dwóch dań będzie tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki. Jest nieco bardziej czasochłonna w przygotowaniu, ale zdecydowanie warto. Słodycz gruszki idealnie podkreśli smak potrawy, dzięki czemu nie musimy dodawać zbyt dużej ilości cukru. Niezapomniany smak tego deseru uzyskamy dodając do niego pistacje.”
Wskazówki sommeliera – idealne łączenie wina z daniem
Jesienny wieczór przy kominku z lampką wina w dłoni z pewnością pozwoli zrelaksować się po dniu pełnym wyzwań. Wino będzie także dobrym dodatkiem do jesiennej kuchni – tylko jak dobrać je najlepiej? Z wskazówkami przychodzi Wiesław Wysokiński, sommelier Winiarni Zamojska.
„Musimy pamiętać, że wino dobrze jest dobierać do sosu, jaki ma potrawa. Na zasadzie podobieństw – kaczka z jabłkami wymaga wina jabłkowego. Oczywiście można szukać również innego smaku, na przykład na zasadzie przeciwieństw. Osobiście lubię wino gruszkowe, ale ciekawe są również te z dzikiej róży i jarzębiny. Preferuję dobry balans pomiędzy słodyczą wina i kwasowością – to ona stanowi kręgosłup wina. Gdy przygotowujemy kilka dań z różnymi dodatkami najlepszym pomysłem będzie podanie wina musującego. Ważne jest jednak to, aby było to wino wytrawne. A do deseru polecam również demi-sec.” – podpowiada Wiesław Wysokiński
Przepisy na:
- Winiarnia Zamojska – Krewetki z chorizo, pomidorami i smażonymi boczniakami
- Winiarnia Zamojska – Tarta orzechowa słony karmel z chutneyem z gruszki
- Winiarnia Zamojska – Ravioli z dynią, kurkami i masłem szałwiowym
Znajdziesz na blogu: https://winiarniazamojska.pl/blog/