Słodkie i wytrawne przetwory z czereśni

10 lipca 2017, dodał: Marta Dasińska
Artykuł zewnętrzny

Czereśnie należą do najbardziej wartościowych owoców. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i wygląd, a nawet pomagają leczyć niektóre dolegliwości, np. artretyzm. Porcja czereśni dostarcza też dużej dawki jodu, niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania tarczycy. Sezon na czereśnie jest krótki, dlatego powinniśmy korzystać z ich dobroczynnych właściwości. Czereśnie pochodzą z Grecji i uprawiane były już w starożytności.

Choć czereśnie w 80% składają się z wody, to pozostałe 20% wypełniają witaminyskładniki mineralne. Tylko 100 g zawiera aż 275 mg potasu, który usuwa z organizmu nadmiar soli i dlatego dobroczynnie wpływa na serce, nerki oraz stawy. Są również w czereśniach witaminy z grupy B, a przede wszystkim witamina B5, wspomagająca leczenie artretyzmu. Spora ilość kwasów owocowych wraz z witaminami A i C działa na organizm oczyszczająco i odtruwająco, a jednocześnie poprawia stan i wygląd skóry. Dzięki obecności bioflawonoidów czereśnie, zwłaszcza czerwone, są zaliczane do świetnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki. Porcja czereśni dostarcza nam też wapnia, żelaza i dużej dawki jodu (330 mg w 100 g), którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich! Jod wzmaga produkcję hormonów tarczycy, m.in. regulujących przemianę materii.

http://www.dreamstime.com/-image14694513

Czereśnie w occie

Składniki:
– 1 kg czereśni
czer1– 0,4 l wody
– 40 dag cukru
– 1/4 szklanki octu 10% lub łyżeczka kwasku cytrynowego, lub dwie łyżeczki soku z cytryny
– szczypta soli
– imbir
– goździki

Przygotowanie:
Czereśnie (najlepiej odmiana wielkoowocowa) jasne z ogonkami, umyte, ułożyć w słoikach. Zagotować wodę z cukrem i solą, dodać ocet lub kwasek, lub sok. Do każdego słoika dodać mały kawałek imbiru i jeden goździk. Zalać owoce gorącą zalewą, zamknąć i pasteryzować ok. 20 minut.

Czereśnie marynowane

Składniki:
– 1 kg czereśni z ogonkami
Zalewa:
– 10 ziaren czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
czer13– 8 ziaren ziela angielskiego rozgniecionego w moździerzu
– 10 goździków
– 230 g wytrawnego białego wina
– 140 g białego octu winnego
– 2 łyżki miodu
– 100 g cukru (w oryginale 1 szklanka)
– 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
– kawałek kory cynamonu
– 3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Umyj, osusz czereśnie i przytnij ogonki do połowy. Owoce ułóż w słoikach. Zagotuj zalewę z podanych składników. Gorącą zalewą zalej czereśnie w słoikach i od razu je pozakręcaj. Pasteryzuj ok 20-30 minut w lekko wrzącej wodzie. Są naprawdę wyśmienite do pasztetu, pieczonych mięs i domowych wędlin.

Konfitura z czereśni

Składniki:
– 1/2 kg czereśni
czer3– 1 kg cukru
– 1 cytryna
– 50 ml wody

Przygotowanie:
Owoce wydrylować, odcisnąć sok. Wymieszać go z wodą i cukrem. Zagotować cały czas mieszając. Dodać owoce, smażyć na wolnym ogniu przez 30 minut, cały czas mieszając – odstawić do wychłodzenia. Po 3-4 godzinach ponownie smażyć przez ok. 10 minut – odstawić na całą noc. Następnego dnia do konfitury z czereśni dodać sok z cytryny. Całość ponownie przesmażyć przez 25 minut. Gorącą konfiturę z czereśni przełożyć do słoików – pasteryzować 8 minut.

 

Czereśnie w winie

Składniki:
– 1 kg jasnych czereśni
Na zalewę:
czer4– 1/2 szklanki. białego, wytrawnego wina
– 1/4 szklanki białego octu winnego
– 2 łyżki miodu
– 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy
– 3 goździki, 2cm kory cynamonowej
– 6 ziaren pieprzu
– 5 ziaren ziela angielskiego
– 1 szklanka cukru
– 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Czereśnie umyć i przyciąć ogonki do 2/3 wysokości, ułożyć w słoikach. Zagotować szklankę wody, dodać rozgniecione ziarna pieprzu, ziela angielskiego i pozostałe składniki. Czereśnie zalać gorącą zalewą. Pasteryzować przez 20 minut w 90 stopniach. Takie przetwory z czereśni to znakomity dodatek do mięs i pieczeni.

Dżem z czereśni i anyżu

Składniki:
czer9– 2 kg wydrylowanych czereśni
– 1 kg cukru
– sok z 1 cytryny
– 3 gwiazdki anyżu

Przygotowanie:
Czereśnie wydrylowane zasypać cukrem, dodać sok z cytryny. Smażyć do wyparowania wody (smaży się długo czereśnie mają dużo soku) od czasu do czasu mieszać. Gdy wyparuje już połowa soku z czereśni dodać anyż, smażyć dalej, uważać aby drzem się nie przypalił. Gorący dżem przełożyć do słoików, pasteryzować 20-30 minut.

 

Dżem z czereśni z migdałami

Składniki:
czer7– 1 kg czereśni
– pół szklanki miodu, najlepiej akacjowego
– łyżka mąki ziemniaczanej
– sok z cytryny
– migdały

Przygotowanie:
Czereśnie umyć dokładnie, osączyć na durszlaku. Usunąć ogonki i pestki. Owoce wrzucić do rondla, dodać miód i sok z cytryny. Gotować na małym ogniu, aż sok w połączeniu z miodem zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodać migdały pokrojone w słupki i mąkę wymieszaną z 1/2 szklanki zimnej wody. Gorącą masę owocową nakładać do wyparzonych słoików i szczelnie zakręcić.

 

Frużelina czereśniowa

Składniki:
czer6– 1 kg czereśni (waga po wydrylowaniu)
– 1 czubata łyżka żelatyny
– 250 g cukru
– sok z 1/2 cytryny

Przygotowanie:
Czereśnie zasypać cukrem i dodać sok z cytryny. Garnek postawić na niewielkim ogniu i podgrzewać delikatnie mieszając, aż owoce puszczą sok. Pogotować przez około kwadrans. Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Następnie wlać odrobinę gorącego soku z czereśni i wymieszać. Przelać tak rozpuszczoną żelatynę do garnka z owocami i natychmiast wyłączyć ogień. Wymieszać dokładnie. Gorącą frużelinę przełożyć do wyparzonych, gorących słoików. Zakręcić czystymi, wygotowanymi i suchymi nakrętkami. Odstawić do całkowitego wystudzenia.

Sos barbecue z czereśni

Składniki:
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– 1 słodka cebula, pokrojona w kostkę
czer5– 2 ząbki czosnku, zmielone
– 2 szklanki ciemnych czereśni, wydrylowane
– 1 szklanka keczupu
– 2/3 filiżanki brązowego cukru
– 1/3 szklanki octu balsamicznego
– 1 łyżka sosu Worcestershire
– 2 łyżeczki musztardy
– 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie:
Rozgrzać oliwę w dużym rondlu na średnim ogniu. Dodać cebulę i podsmażać około 5 minut. Dodać czosnek i podsmażać kolejną minutę lub dwie. Wymieszać z cebulą czereśnie, keczup, brązowy cukier, ocet balsamiczny, sos Worcestershire i pieprz. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut. Zblendować wszystko na gładką masę. Kontynuować gotowanie na wolnym ogniu przez kolejne 10 minut.

Syrop z czereśni

Składniki:
czer11– 350 ml wody
– 700 g czereśni (waga z pestkami)
– 250 g cukru
– sok z połowy cytryny

Przygotowanie:
Czereśnie umyć. Wydrylować na garnkiem, tak aby sok, który wypływa podczas drykowania się nie zmarnował. Zaogotować wodę. Wrzątkiem zalać czereśnie i ponownie zagotować. Jak tylko woda zacznie ponownie wrzeć, zdjąć garnek z gazu. Przykryć i odstawić na kilka godzin. Owoce wyłożyć na sitko (ja dodatkowo wykładam sitko gazą). Dokładnie odcedzić owoce (można lekko wycisnąć, ale uważamy aby sok nie zrobił się mętny). Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować przez kilka minut, ściągnąć szumowiny i wlać syrop do gorących, wyparzonych butelek. Szczelnie zamknąć.

 

Czereśnie w porto

Składniki:
– ok 250g dużych ciemnych, dojrzałych czereśni (w oryginale 20 szt)
czer12– 200 ml czerwonego wina
– 100 ml czerwonego porto (w oryginale 1/2 kieliszka)
– 2 gwiazdki anyżu
– 150g cukru (w oryginale tylko 3 łyżki)

Przygotowanie:
Zagotować porto z czerwonym winem, cukrem i anyżem. Gotować na średnim garnuszku, aż płyn zredukuje o połowę. Umyć czereśnie j zanurzyć w gorącym syropie. Odstawić na godzinę do lekkiego przestudzenia. Odcedzić czereśnie łyżką cedzakową, przekładać do wyparzonych i osuszonych słoików. Winny syrop zagotować i gorącym zalewać czereśnie w słoikach. Zakręć słoiki i pasteryzować ok 20 minut.

 

Nalewka z czereśni

Składniki:
czer10– 1 kg czereśni z pestkami
– 1 l spirytusu 95%
– 1/2 l wódki czystej 45%
– 1 kg cukru

Przygotowanie:
Umyte czereśnie wsypać do szklanej butli i zalać obydwoma alkoholami. Butelkę trzeba zakorkować. Odstawić na 4-6 tygodni (co kilka dni potrząsamy butelką, żeby wymieszać płyn z owocami). Potem zlać alkohol z owoców (wygodnie jest to zrobić przez lejek z filtrem do kawy). Czereśnie przełożyć do słoja, rozgnieść owoce, nie uszkadzając pestek (trochę owoców zostawić w całości, żeby włożyć dla ozdoby do karafki), zasypać cukrem. Wymieszać, potrząsając naczyniem. Odstawić na 2-3 tygodnie, aż cukier się rozpuści. W tym czasie kilkakrotnie wstrząsać słojem. Powstały syrop zlać z owoców, przefiltrować i doprawić nim odlany wcześniej alkohol. Od ilości wlanego syropu będzie zależała moc nalewki z czereśni.

 

http://www.dreamstime.com/-image14694513

zobacz również:

  1. Sałatki – pomysłowe przepisy na różne okazje
  2. Serniki z truskawkami – różne przepisy
  3. Lemoniady owocowe domowej roboty – różne przepisy
  4. Kulinarne Isnpiracje

 

 

 

 



FORUM - bieżące dyskusje

zabawa - odpowiedz tytułem piosenki…
"Wszystko czego dziś chcę" Kiedy masz gorszy dzień...
Outlet - Promocje
Jak byłam tam na zakupach to sporo rzeczy było marnej jakości, w końcu wybrałam...
Jaki odkurzacz
Ja sprzątam tylko mopem, nie mam już dywanów więc odkurzacz stał się zbędny...
Sprawdzone sposoby na dziecięce dol…
Dokładnie. Nie zabierać dzieci do sklepów, przychodni jak nie potrzeba. Nieraz widzę...